Generale

Contrastul între Mormintele Opulente ale Interlopilor și Neglijarea Mormintelor Artiștilor Celebri

Contrastul între Mormintele Opulente ale Interlopilor și Neglijarea Mormintelor Artiștilor Celebri

În timp ce mormintele fostilor interlopi sunt decorate fastuos, locurile de odihnă ale unor artiști renumiți sunt neglijate și abandonate. Se spune adesea că toți suntem egali în fața morții, dar realitatea pare să contrazică această veche zicală.

Deosebirea dintre simplu și opulent este evidentă în cimitirul Bellu din București, unde mormintele unor români iubiți și respectați sunt modeste și uitate, în timp ce interlopii se odihnesc în morminte somptuoase. O plimbare prin acest loc într-o zi ploioasă de sfârșit de noiembrie ne-a confirmat această realitate: chiar și în moarte, interlopii păstrează un anumit nivel de respect și temere.

Fane Spoitoru, un nume cunoscut în lumea interlopă bucureșteană, este un exemplu elocvent. Mormântul său este înconjurat de coroane masive, flori colorate, marmură neagră și statui impunătoare – simboluri ale temerii, nu neapărat ale respectului.

Nea Gheorghiță, un localnic de 63 de ani, ne povestește despre vizitatorii frecvenți ai mormântului lui Spoitoru, care vin zilnic, aduc flori și îl întrețin meticulos. Pe de altă parte, mormintele unor personalități ca Puiu Călinescu, un mare comic român, sunt lăsate în uitare. Mormântul lui Călinescu este modest, rar vizitat și neglijat.

Gheorghiță, alături de câțiva colegi, se numără printre puținii care aduc un omagiu lui Călinescu, aducând flori și îngrijindu-i mormântul. Această situație reflectă un contrast social și cultural profund, subliniind diferențele dintre cum sunt onorați morții în funcție de statutul lor în societate.

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts