După dispariția Papei Francisc, Vaticanul a făcut publice primele imagini cu suveranul pontif în sicriu, deschizând astfel un nou capitol de doliu pentru întreaga comunitate catolică. Trupul neînsuflețit urmează să fie transportat în Bazilica Sfântul Petru, unde va fi expus în fața credincioșilor care doresc să-i aducă un ultim omagiu.
Papa Francisc a încetat din viață în Lunea Paștelui, la vârsta de 88 de ani, în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace. Deși se afla în recuperare după o lungă internare de 38 de zile cauzată de o dublă pneumonie, a dorit să salute personal credincioșii chiar în Duminica Paștelui, deplasându-se prin Piața Sfântul Petru cu papamobilul. A fost ultima sa apariție publică, la doar o zi distanță de momentul în care avea să părăsească această lume.
Congregația Cardinalilor s-a reunit marți dimineață pentru a stabili detaliile funeraliilor. Potrivit tradiției, înmormântarea ar urma să aibă loc între a patra și a șasea zi de la deces, ceea ce înseamnă că ceremonia ar putea fi programată între 25 și 27 aprilie. În paralel, se pregătește Conclavul, adunarea cardinalilor care va alege un nou papă. Acesta este planificat pentru perioada 5–10 mai.
În mod emoționant, gândurile și cuvintele Papei Francisc despre moarte au fost publicate chiar zilele acestea, în prefața unei cărți a cardinalului Angelo Scola. „Moartea nu este sfârșitul a tot, ci începutul a ceva. Este un nou început”, scria Papa Francisc la 7 februarie, adăugând: „Viața veșnică, pe care cei care iubesc o experimentează deja pe pământ în cadrul ocupațiilor din fiecare zi […] înseamnă a începe ceva care nu se va sfârși. Și tocmai din acest motiv este un nou început, pentru că vom experimenta ceva ce nu am experimentat niciodată pe deplin: eternitatea”.
Dorințele papei au fost clar exprimate într-un testament redactat în 2022 și făcut public de Vatican după deces. În document, Suveranul Pontif cere ca locul său de odihnă să fie în Bazilica Papală Santa Maria Maggiore, într-un mormânt simplu, fără ornamente speciale, cu o singură inscripție: „Franciscus”. Acesta a fost locul unde se ruga la începutul și sfârșitul fiecărei călătorii apostolice.
„Simţind că se apropie apusul vieţii mele pământeşti şi cu vie speranţă în Viaţa Veşnică, doresc să-mi exprim voinţa testamentară doar în ceea ce priveşte locul înmormântării mele. Întotdeauna mi-am încredinţat viaţa şi slujirea preoţească şi episcopală Maicii Domnului nostru, Maria Preasfânta. Prin urmare, cer ca rămăşiţele mele muritoare să se odihnească în aşteptarea zilei învierii în Bazilica Papală Santa Maria Maggiore.”
Momentul despărțirii de Papa Francisc este marcat de solemnitate și liniște, reflectând nu doar o pierdere, ci și o profundă reverență față de un lider spiritual care a influențat semnificativ direcția Bisericii Catolice. În zilele următoare, lumea catolică se pregătește să-l conducă pe ultimul drum, în spiritul simplității și credinței pe care chiar el le-a propovăduit.