Religie

Preotul Ioan Graur din Mihuleni Anulează Taxele Bisericești

Preotul Ioan Graur din Mihuleni Anulează Taxele Bisericești

În satul Mihuleni din raionul Șoldănești, parohul Ioan Graur al bisericii locale a luat o decizie remarcabilă: a eliminat toate taxele bisericești.

„Acest fapt trebuie urmat de toți preoții din țară”, susține el.

Parohul Ioan Graur afirmă: „Acolo unde este taxă, nu mai este har”.

El explică faptul că, începând din luna februarie, odată cu preluarea parohiei bisericii din Mihuleni, a hotărât să anuleze toate taxele, având în vedere mai ales pe cei săraci, care nu pot suporta astfel de cheltuieli. Părintele Ioan a menționat că „are din ce să-și câștige existența”, având o afacere mică în orașul Șoldănești. El spune:

„Așa este scris și în Biblie, punctează parohul, prin sudoare frunții tale îți vei câștiga pâinea”. Acesta adaugă că veniturile sale din afacere sunt suficiente „pentru lucrurile lumești” – întreținerea familiei sale, a soției și a celor doi copii, și chiar pentru întreținerea bisericii.

„Pentru mine, să săvârşesc slujbe este o datorie în fața Domnului, fără să fie vorba de bani sau de altceva. Eu sunt obligat, pentru că, mai apoi, voi răspunde pentru faptele mele. Fiecare om are nevoile sale: care are copii de întreținut, care bătrâni, bolnavi, care nu are loc de muncă sau alte griji, eu nu pot să-mi permit să le spun plătiți-mi pentru asta sau asta. Eu încerc cu puterile mele să fac totul”, spune parohul Ioan.

El spune că cea mai mare satisfacție pentru el este să vadă mulți enoriași participând la slujbele sale. În plus, parohul menționează că, pe lângă localnici, la slujbe participă și mulți oameni din orașul Șoldănești. „Oamenii vin cu inima deschisă pentru că știu că nimeni nu le impune nimic”, adaugă el.

Parohul Ioan Graur menționează și despre contribuțiile voluntare:

„Cine vine pentru un eveniment mai special și vrea să lase o taxă anumită, o folosim pentru întreținerea bisericii. În biserică la noi nu se făcuse reparație de 20 de ani, iar de când am venit la parohie, cu ajutorul prietenilor mei de peste hotare, cu forțele proprii și cu ajutorul enoriașilor, am reușit să reparăm și să aducem biserica într-o stare mai bună”.

În concluzie, Biserica din Mihuleni, subordonată Mitropoliei Moldovei, devine un exemplu de generozitate și devotament spiritual sub îndrumarea parohului Ioan Graur.

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts