Religie

Obiceiuri și Tradiții de Sfânta Parascheva: Semnificații și Superstiții

Obiceiuri și Tradiții de Sfânta Parascheva: Semnificații și Superstiții

Obiceiuri și Tradiții de Sfânta Parascheva: Semnificația și Superstițiile zilei de 14 octombrie

Sfânta Parascheva este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox, celebrată anual pe 14 octombrie, cu cruce roșie în calendar. Cunoscută și sub numele de Sfânta Vineri de Toamnă, această zi este marcată de tradiții străvechi, rugăciuni speciale și numeroase superstiții respectate cu strictețe de credincioși.

Cine a fost Sfânta Parascheva?

Cuvioasa Parascheva s-a născut în apropiere de Constantinopol, într-o familie bogată și credincioasă. La doar 10 ani, ea a fost inspirată de cuvintele „Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34), care i-au schimbat viața. Însetată de viața duhovnicească, a plecat la Constantinopol, unde a fost învățată de călugări și a continuat să se nevoiască în mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, pentru cinci ani.

După aceea, Parascheva a călătorit în Țara Sfântă, a vizitat Ierusalimul și a trăit într-o mănăstire din pustia Iordanului. La vârsta de 25 de ani, un înger i-a spus să se întoarcă în locurile natale, unde, după doi ani de anonimat, a trecut la cele veșnice.

Tradiții și superstiții de Sfânta Parascheva

Sfânta Parascheva este ocrotitoarea celor săraci, a femeilor, dar și a celor bolnavi, motiv pentru care în această zi se păstrează o serie de obiceiuri și tradiții, menite să aducă binecuvântări și sănătate.

  1. Nu se lucrează în ziua de Sfânta Parascheva
    Credincioșii evită munca în această zi sfântă. Se crede că cei care lucrează de Sfânta Parascheva vor avea necazuri în familie și la locul de muncă.
  2. Generozitatea este binecuvântată
    În această zi, este bine să fii darnic și să nu refuzi pe cei care îți cer ajutorul. Oamenii zgârciți riscă să piardă tot ce au acumulat și să atragă pagube asupra lor.
  3. Pomana pentru săraci
    Tradiția spune că este bine să împarți covrigi, lipii, must nou și vin roșu celor săraci. Cei care respectă acest obicei vor avea parte de sărbători bogate și de belșug în tot restul anului.
  4. Focul în casă este interzis
    În mod tradițional, în această zi nu se face foc în casă, oricât de frig ar fi. Se spune că adevărata căldură vine din credință, iar cei care aprind focul riscă să aibă dureri de cap și probleme la ochi.
  5. Femeile nemăritate nu croșetează sau cos
    Se crede că femeile care fac treburi gospodărești, cum ar fi croșetatul sau cusutul, de Sfânta Parascheva, nu se vor căsători niciodată.
  6. Post până la ora 12
    În ziua de Sfânta Parascheva, credincioșii trebuie să postească până la ora 12, când se termină slujbele religioase. Cei care încalcă acest obicei și mănâncă înainte riscă să aibă probleme digestive.

Rugăciune către Sfânta Parascheva pentru sănătate

Rugăciunea către Sfânta Parascheva este una puternică, fiind rostită de credincioși pentru sănătate și protecție.

„Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slavim preasfânt numele Tău în veci. Amin.”

Concluzie

Sfânta Parascheva, prăznuită pe 14 octombrie, este un simbol al credinței, al smereniei și al generozității. Prin respectarea tradițiilor și obiceiurilor străvechi, credincioșii speră să primească binecuvântările sfintei și să fie ocrotiți în fața necazurilor. O zi plină de semnificație, Sfânta Parascheva aduce alinare și speranță tuturor celor care îi cer ajutorul în rugăciune.

More Similar Posts

Most Viewed Posts