Noutăți

O Bancnotă de 20 de Lei la Preț de Colecție și O monedă Aniversară Nichita Stănescu

O Bancnotă de 20 de Lei la Preț de Colecție și O monedă Aniversară Nichita Stănescu

În fascinanta lume a colecționarilor, uneori, obiectele aparent comune pot dobândi valori neașteptat de mari. Recent, o bancnotă românească de 20 de lei a atras atenția pe platforma de vânzări OLX, listată la un preț care a stârnit discuții aprinse pe rețelele sociale. Această bancnotă, emisă în 2021, ilustrează pe Ecaterina Teodoriu și a fost oferită la vânzare pentru suma de 6.800 de lei, un preț deschis negocierii. Starea perfectă și ediția limitată sunt factorii care îi conferă această valoare deosebită în ochii colecționarilor.

Această ofertă a generat un val impresionant de interes, cu mulți pasionați de numismatică încercând să adauge această piesă rară în colecțiile lor. Valoarea unei astfel de bancnote transcede cu mult valoarea nominală, atrăgând iubitorii de obiecte unice și rare.

Pe lângă această bancnotă spectaculoasă, Banca Națională a României marchează un alt moment important: aniversarea a 90 de ani de la nașterea poetului Nichita Stănescu, printr-o monedă comemorativă de argint lansată pe 24 aprilie 2023. Moneda, cu un diametru de 37 mm și o greutate de 31,103 grame, este confecționată din argint pur și are o valoare nominală de 10 lei. Producția este limitată la 5.000 de exemplare, fiecare monedă fiind prezentată într-o capsulă de metacrilat, însoțită de o broșură informativă și un certificat de autenticitate, redactat în mai multe limbi.

Aversul monedei prezintă o mașină de scris care a aparținut poetului, împreună cu titlurile cărților sale. Designul include inscripția “ROMANIA”, stema țării, valoarea nominală “10 LEI” și anul emisiunii, “2023”. Reversul este dedicat portretului poetului și unei poezii semnate de acesta, împreună cu inscripția “NICHITA STANESCU 90 DE ANI DE LA NASTERE”.

Aceste piese numismatice nu doar că reflectă valoarea materială, dar sunt și mărturii ale bogatei istorii și culturi românești, oferind pasionaților ocazia unică de a deține o parte din istoria literară și națională a României.

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts