Noutăți

Noua lege a pensiilor: Penalități reduse pentru pensionarea anticipată de la 1 septembrie

Noua lege a pensiilor: Penalități reduse pentru pensionarea anticipată de la 1 septembrie

Penalități reduse pentru pensionarea anticipată de la 1 septembrie: Noua lege a pensiilor aduce schimbări majore

Începând cu 1 septembrie 2024, românii care aleg să se pensioneze anticipat vor avea parte de vești bune. Penalitățile pentru această opțiune vor fi reduse de la 30% la 24%, datorită noii legi a pensiilor.

Intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor

Simona Bucura Oprescu a subliniat că noua lege a pensiilor introduce o formulă care asigură că pensiile vor fi echitabile, indiferent de perioada în care a avut loc pensionarea. „Noi, în noua lege, primul lucru pe care l-am făcut este acela de a veni cu o formulă care să ne ducă în zona ca pentru muncă și contributivitate egale să ai un cuantum al pensiei egal, indiferent de legea pensiilor pe care ai ieșit”, a explicat Oprescu. Scopul este de a elimina inechitățile din sistemul public de pensii, astfel încât toți cei care au muncit și contribuit să primească pensii corecte și echitabile.

Creșterea sustenabilă a pensiilor

Un alt aspect esențial al noii legi este eliminarea plafonului de 9,4% din PIB destinat cheltuielilor cu pensiile, obținut prin renegocierea cu Comisia Europeană. Această măsură permite acum alocarea unor fonduri suplimentare pentru pensii, ceea ce va facilita creșterea acestora. „Acesta a fost și motivul pentru care am avut această bătălie de a fi gata cu legea pensiilor la timp, de a renegocia cu comisia astfel încât să eliminăm 9,4% din PIB și să putem să creștem pensiile românilor”, a precizat Oprescu.

Tipurile de pensii în noua lege

Noua lege a pensiilor va include patru categorii principale de pensii: pensia pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate, pensia anticipată și pensia de urmaș. „Pensia anticipată se poate lua atunci când ai stagiul complet de cotizare”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Cine se poate pensiona anticipat

Noua legislație recunoaște și protejează anumite categorii de angajați expuși la riscuri mari. Astfel, profesioniștii care lucrează în condiții deosebite, cum ar fi cei din serviciile de anatomie patologică, prosecturile spitalelor și personalul didactic din disciplinele universitare de anatomie și histologie, vor putea beneficia de pensionare anticipată. Acești angajați se confruntă adesea cu riscuri biologice și chimice, dar și cu un nivel ridicat de stres emoțional.

De asemenea, personalul navigant din aviația civilă și lucrătorii din alte sectoare cu condiții speciale vor putea ieși la pensie anticipat, reflectând astfel adaptarea sistemului de pensii la realitățile actuale ale pieței muncii.

Veste bună pentru cei care se pensionează anticipat

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, a explicat că noua lege redefinește pensia anticipată, oferind beneficii mai mari celor care aleg această opțiune. Reducerea penalității de la 30% la 24% înseamnă o pensie mai mare pentru cei care se pensionează înainte de vârsta standard. „Pensia anticipată, noi am redefinit-o în noua lege a pensiilor, iar penalitatea este mult mai mică decât actuala penalitate. De la 30%, cât este în acest moment, am scăzut-o la 24%. Am considerat că este favorabil cetățeanului care va ieși de la 1 septembrie”, a transmis Daniel Baciu.

Cei care au realizat un stagiu complet de cotizare vor beneficia de această penalitate redusă și de puncte de stabilitate. „Adică oamenii care au lucrat și au contribuit la sistem. Aceștia vor beneficia și de puncte de stabilitate”, a adăugat Baciu.

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts