Generale

Nostalgii din Copilăria Generației Pre-’80: O Călătorie Înapoi în Timp

Nostalgii din Copilăria Generației Pre-'80: O Călătorie Înapoi în Timp

Dacă v-ați deschis ochii către lume înainte ca anii ’80 să-și facă intrarea, acest articol vă va purta înapoi în timp, într-un tărâm al amintirilor dulci-amare. În 2017, privim uimiți cum valoarea locuințelor părintești a explodat, ajungând să fie cu până la 50 de ori mai mare decât în momentul achiziției, iar noi, descendenții lor, ne pregătim să ne dedicăm o jumătate de veac pentru a ne achita propriile datorii imobiliare.

Nu ne leagă amintirile de primii pași ai omului pe Lună sau de conflictele armate care au zguduit lumea, însă am crescut cu o sete de cunoaștere, într-o vreme când cultura generală era la preț. Am fost ultima generație care s-a bucurat cu adevărat de jocurile în aer liber, de la „Ascunselea” la „Rațele și vânătorii”, și de la „Țară, țară, vrem ostași” la „Prinsea”. Am fost, de asemenea, pionierii seratelor video, primii care au văzut desene animate în culori vii și cei care au asistat la tranziția de la casetele audio la CD-uri.

Stilul nostru vestimentar a fost definit de blugii evazați și de jachetele de denim, iar brandurile de renume ne transformau în adevărați lideri ai grupului. Am trecut prin sistemul educațional fără testele grilă de azi, învățând poezii în limba română și cântând „Mulți Ani Trăiască” în loc de „Happy Birthday”.

Televiziunea ne-a oferit seriale ca „Pasiuni” și „Dallas”, iar reclamele străine ne făceau să visăm la guma Turbo și la pistoalele cu apă. Între timp, ne delectam cu gustări simple, iar jocurile noastre erau departe de tehnologiile de ultimă oră, găsind plăcere în Tetris sau în jocurile de societate care ne adunau pentru a „pupăm pe gură” pe cineva drag.

Muzica ne-a purtat de la Metallica la Ace of Base, iar melodiile de petrecere erau însoțite de pași de dans improvizati. Am fost contemporanii unor legende muzicale, dar și ai noilor vedete pop. Lecturile noastre variau de la reviste pentru copii la seriile de cărți care ne țineau cu sufletul la gură, iar băuturile răcoritoare ne erau o adevărată revelație.

Ne-am jucat fără a ne teme de micile pericole, fără echipamente de protecție și fără a fi obsedați de igiena extremă. Am trăit într-o lume unde copilăria era liberă, unde curajul și aventura se împleteau cu inocența.

Am fost martorii unor schimbări majore, de la moneda națională la bancuri care au rămas clasice, și ne amintim cu drag de primele emisiuni care au marcat televiziunea românească. Dacă aceste rânduri v-au trezit amintiri și v-au făcut să zâmbiți, atunci cu siguranță sunteți parte din această generație de neuitat.

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts