Religie

Când pica Moșii de iarnă 2024 și Semnificația Sâmbetei Morților

Când pica Moșii de iarnă 2024 și Semnificația Sâmbetei Morților

Moșii de iarnă, cunoscuți și ca Sâmbăta Morților, sunt o parte integrantă a tradiției creștin-ortodoxe, marcând respectul profund față de cei trecuți în neființă. Această zi are loc pe 9 martie 2024, premergător Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți și Lăsatului Secului de Carne, semnalând începutul Postului Paștelui.

Originea și Semnificația Moșilor

Conceptul de „Moși” se rădăcină în tradiția ancestrală românească, evidențiind respectul față de strămoși. Sâmbăta, ziua săptămânală dedicată pomenirii lor, este simbolic legată de credința că în această zi, Mântuitorul a coborât la iad pentru a elibera sufletele celor adormiți.

Tradiții și Obiceiuri de Sâmbăta Morților

În această zi specială, creștinii participă la parastase și oferă pomeni pentru cei decedați. Se obișnuiește să se aducă la biserică colivă, colac, vin, pomelnic și lumânări. În funcție de posibilități, se mai oferă plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, fructe, sau alte alimente.

Regional, tradițiile variază. În Muntenia, se adaugă un bănuț la colivă pentru cel mai sărac om din sat, ca semn de prosperitate. În Bucovina, pachetele de pomană includ plăcinte cu brânză, în timp ce în Transilvania se oferă prăjituri specifice numite “pupi”.

Semnificația spirituală a acestor gesturi constă în lumânarea aprinsă lângă vasul cu mâncare, simbolizând lumina sufletului celor adormiți.

De ce se dă de pomană?

Pomană sau parastasul, cuvânt derivat din greacă, semnifică intercesiunea celor vii pentru cei decedați. Prin această ofrandă, se roagă pentru iertarea păcatelor celor plecați, în spiritul iubirii și milosteniei.

Momentul Moșilor de iarnă în 2024

Moșii de iarnă 2024 sunt programați pentru 9 martie, deschizând seria celor șapte sâmbete ale morților, care se va încheia cu Sâmbăta lui Lazăr. Această zi reprezintă un moment de profund respect și rugăciune, integrat armonios în calendarul ortodox și în inima tradițiilor românești.

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts