În această zi specială, 15 ianuarie 2024, ne reamintim și celebrăm viața și opera lui Mihai Eminescu, considerat cel mai mare poet român. Astăzi, marcăm 174 de ani de la nașterea sa, un moment esențial în istoria culturii noastre naționale.
Născut în anul 1850 în orașul Botoșani, Eminescu a devenit un simbol etern al literaturii române, prin contribuțiile sale inestimabile la poezia și cultura națională. Lucrările sale, de la remarcabilul „Luceafărul”, până la emoționanta „Doina” și profundă „Scrisoarea III”, au imortalizat o sensibilitate și o viziune poetică unică.
Nu doar un poet excepțional, Eminescu a fost și un jurnalist și academician de seamă. Chiar dacă viața sa a fost scurtă, cu un final tragic în 1889 la vârsta de 39 de ani, impactul său cultural rămâne nemăsurat.
În prezent, la 174 de ani de la nașterea sa, moștenirea lui Eminescu este celebrată în școli, universități și în inimile pasionaților de literatură. Generații de-a rândul au fost și vor continua să fie inspirate de operele sale, care răzbesc bariera timpului.
În ziua de astăzi, reflectăm asupra influenței nesfârșite a lui Eminescu în literatura mondială. Opera sa continuă să strălucească, inspirând și ghidând pe toți cei care caută frumusețea și profunzimea în cuvinte.
Conform declarației Ministrului Culturii, Raluca Turcan,
„Sprijinindu-se pe numele şi opera lui Eminescu, Ziua Culturii Naţionale are valenţe româneşti şi universale. Cultura naţională izvorăşte din limba română, cea pe care Eminescu a remodelat-o şi ne-a redăruit-o, admirabil îmbogăţită. De aceea generaţii întregi de români i-au fost, îi sunt şi îi vor fi recunoscătoare, cunoscându-i şi preţuind-i opera”. Ministrul a adăugat: „Aşa îl putem răsplăti astăzi, mâine şi în fiecare zi: prin a-i aprecia opera şi a o promova cu mândrie”, conform news.ro.
În data de 15 ianuarie, Ministrul Culturii a onorat memoria lui Eminescu prin depunerea de coroane la mormântul său din Cimitirul Bellu și la statuia poetului din fața Ateneului Român, alături de reprezentanții instituțiilor de cultură.
Ziua Culturii Naționale, sărbătoare națională stabilită în aniversarea nașterii lui Eminescu, este un moment de recunoștință și celebrare a valorilor culturale românești. Această zi, propusă de Academia Română și legiferată în 2010, se marchează prin diverse evenimente culturale menite să promoveze patrimoniul național.
Anul acesta, aniversarea a 174 de ani de la nașterea lui Eminescu este ocazia perfectă de a rememora contribuția sa remarcabilă la literatura română. Garabet Ibrăileanu l-a descris pe Eminescu ca fiind un „eveniment aproape inexplicabil în literatura noastră” și „creatorul limbii poeziei românești”. Eminescu rămâne un geniu literar, ale cărui opere reflectă profunzimea gândirii și sensibilitatea artistică, promovând în același timp frumusețea limbii și tradițiile naționale românești.
În încheiere, să ne amintim și să celebrăm moștenirea lui Eminescu, o lumină ghidându-ne în căutarea frumuseții și înțelepciunii prin cuvinte.