Noutăți

Mesajul pentru femeile bătute al Înalt Prea Sfințitului Teodosie: „Trebuie să-ți duci crucea!”

Mesajul pentru femeile bătute al Înalt Prea Sfințitului Teodosie: „Trebuie să-ți duci crucea!”

Mesajul ÎPS Teodosie pentru Femeile Abuzate: „Trebuie să-ți duci crucea!”

ÎPS Teodosie nu ratează ocaziile de a transmite mesaje controversate credincioșilor săi. Recent, arhiepiscopul a adresat un mesaj femeilor abuzate, recomandându-le să „-și ducă crucea”, subliniind importanța legământului cununiei.

În contextul în care una din patru femei din România este agresată de partenerul sau fostul partener, mesajul lui ÎPS Teodosie a stârnit controverse. Numai în 2022, 42 de femei și 4 copii și-au pierdut viața din cauza violenței domestice, iar aproape 40.000 de femei și 9.000 de copii au fost victimele agresiunilor.

O femeie i-a adresat o întrebare arhiepiscopului Teodosie la postul de radio unde acesta răspunde regulat întrebărilor enoriașilor: „După mulți ani de căsătorie s-a întărit convingerea că cel de lângă mine nu are empatie, aș putea spune că am fost abuzată psihologic. Din cauza lipsei de empatie, în momentele de bucurie, el mi-a adus supărare imediată, iar în momentele în care aveam nevoie de sprijinul lui moral, nu m-a susținut. Există vindecare? Care este soluția?”

Răspunsul lui ÎPS Teodosie a fost că femeile trebuie „să-și ducă crucea”: „Poate exista și vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ți duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluția este să nu vă despărțiți, vindecarea o dă Dumnezeu”.

Violența Domestică – Un Fenomen Ascuns în România

Numai în acest an, peste 4.000 de parteneri abuzivi au fost reclamați la Poliție, conform unui bilanț publicat de Poliția Română, care avertizează că fenomenul violenței domestice este în creștere.

Blamarea victimelor și justificarea comportamentului agresorilor reprezintă o problemă gravă în societatea românească. Oana Băluță, cercetătoare specializată în gen și politică, a subliniat că „blamarea victimei este un tip de comportament pe care femeile l-au reclamat de foarte multe ori atunci când au mers la poliție să depună o plângere”.

În România, 52% dintre votanți sunt femei. Studiile arată că prioritățile acestora variază în funcție de vârstă și nivelul de educație. Tinerele sub 30 de ani pun accent pe crearea de locuri de muncă și susținerea sistemului de educație, în timp ce femeile mai în vârstă prioritizează finanțarea sistemului public de sănătate și accesul la medicamente.

Un studiu realizat de Centrul Filia arată că una din trei românce nu crede că poliția protejează victimele violenței de agresori. „35% dintre femeile din România cunosc cel puțin o femeie care a întreținut relații sexuale fără voia ei. Nivelul de violență este extrem de extins însă aceasta rămâne în continuare ascunsă”, a menționat Andreea Bragă de la Centrul Filia.

În 2023, peste 100.000 de cazuri de violență domestică au fost raportate la poliție. Una din trei femei afirmă că a fost victima unei forme de abuz emoțional în familie sau în spațiul public.

Mesajul lui ÎPS Teodosie pentru femeile bătute rămâne controversat și continuă să genereze dezbateri intense în societatea românească.

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts