Generale

Larva gândacului de bălegar: Noua adăugare în lista alimentelor aprobate de UE

Larva gândacului de bălegar: Noua adăugare în lista alimentelor aprobate de UE

Larva gândacului de bălegar, autorizată ca hrană în Europa

Recent, Comisia Europeană a autorizat comercializarea larvelor de gândac de bălegar pentru consum uman. Această decizie a venit după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a inclus aceste insecte pe lista celor sigure pentru consum. Astfel, larva gândacului de bălegar devine a patra insectă al cărei consum este permis de Uniunea Europeană.

Evaluarea Siguranței

În iulie 2022, EFSA a emis un aviz pozitiv privind consumul larvelor de gândaci. Evaluarea a confirmat siguranța consumului de preparate congelate și liofilizate ale acestei insecte. Aceasta deschide calea pentru noi alternative alimentare în contextul unei cereri crescânde de surse sustenabile de hrană.

Alte Insecte Aprobate pentru Consum

Pe lângă larva gândacului de bălegar, Uniunea Europeană a aprobat deja consumul viermelui de făină, lăcustei migratoare și greierului de casă, disponibile sub formă congelată, uscată sau pudră. În viitorul apropiat, se așteaptă aprobarea pentru mai multe tipuri de muște, larve și moluște.

Modalități de Preparare și Utilizare

Larvele de gândaci pot fi gătite întregi sau transformate în pudră sau făină. Acestea pot fi utilizate ca ingrediente în diverse produse alimentare, inclusiv în batoane de cereale, paste, analogi de carne și produse de panificație.

Reacții Alergice

„Autoritățile avertizează însă că poate provoca reacții alergice la cei care au intoleranță la crustacee.” De asemenea, EFSA subliniază că nu se recomandă consumul de larve de gândac de bălegar la copii.

Producția și Comercializarea

Până în prezent, o singură companie din Țările de Jos a primit permisiunea Comisiei Europene de a utiliza larvele de gândac de bălegar ca ingredient în diverse produse alimentare. Aceasta include batoane de cereale, paste, imitații de carne și produse de panificație.

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts