Generale

Invazia Gândacilor Puturoși: Cum să Protejezi Casa și Grădina

Invazia Gândacilor Puturoși: Cum să Protejezi Casa și Grădina

Ploșnița cerealelor sau gândacul puturos marmorat, cunoscut științific ca Halyomorpha Halys, este o specie venită din Asia de Est care a început să invadeze orașele europene de câțiva ani. Pe măsură ce temperaturile scad, acești gândaci caută adăpost, iar locuințele noastre devin un refugiu ideal pentru ei.

Aceste insecte sunt de dimensiuni semnificative, aproximativ 2 cm, având o colorație cenușiu-maronie sau verde la exemplarele mai tinere. Sunt frecvent observate aglomerându-se în jurul tocurilor ferestrelor sau în fisurile din pereți, în încercarea de a găsi un loc cald pentru a-i proteja peste iarnă. Gândacii sunt capabili să zboare și sunt cunoscuți pentru polifagia lor, fiind dăunători pentru multe tipuri de culturi agricole.

Una dintre caracteristicile distinctive ale acestor gândaci este mirosul lor specific, perceput diferit în funcție de sensibilitatea fiecărui individ. Unele persoane descriu acest miros ca fiind similar cu un amestec intens de condimente, precum cilantro sau coriandru.

Începând cu mijlocul lunii septembrie, gândacii puturoși devin mai vizibili în timp ce adulții își caută locuri adecvate pentru hibernare. Datorită acestui comportament, gândacii tind să se adune în număr mare în locuințele noastre sau alte clădiri, uneori chiar și în obiectele depozitate în exterior pentru o perioadă îndelungată.

Specialiștii afirmă că mirosul specific este eliberat din glandele situate în zona abdominală atunci când gândacii se simt amenințați. Din acest motiv, este recomandat să nu fie striviți, deoarece vor elibera un miros persistent, dificil de eliminat.

Deși pot părea respingători, adevăratul impact negativ al acestor gândaci se resimte asupra culturilor agricole, precum livezile de mere, pere, piersici, dar și culturile de porumb, viță-de-vie și soia. Ca urmare, fermierii sunt nevoiți să intensifice tratamentele chimice sau să modifice tipurile de culturi agricole.

Cum să Faci o Capcană pentru Gândacii Urât Mirositori?

Ai nevoie de o veioză de birou, de o tavă din aluminiu pentru copt și de apă caldă amestecată cu detergent de vase. Lasă veioza aprinsă peste noapte, îndreptată spre tava umplută cu apă, iar a doua zi vei vedea cum „victimele” plutesc în apa cu detergent. Lumina îi atrage pe gândaci în capcană, de unde nu mai pot scăpa sub nicio formă.

Remedii Naturiste pentru a Scăpa de Acești Gândaci Urât Mirositori

  1. Soluție pe bază de ardei iuți: Omoară gândacii urât mirositori dacă sunt pulverizați asupra lor. Prepară o soluție din apă și ardei iuți lăsați la macerat, astfel încât apa să preia iuteala ardeilor. Pulverizează această soluție pe gândaci, substanța conținută de ardeii iuți îi va ucide imediat din cauza arsurilor provocate.
  2. Spray pe bază de usturoi: Amestecă 2 căni de apă cu 4 linguri de pulbere de usturoi într-o sticlă cu pulverizator. Pulverizează soluția pe frunzele plantelor, pe la ferestre și în alte zone unde se strâng gândacii.
  3. Folosește menta: Amestecă 2 căni de apă cu 10 picături de ulei esențial de menta într-o sticlă cu pulverizator. Dă cu acest spray în zonele unde crezi că s-ar putea ascunde gândacii.
  4. Crestează iarba matei: Presară pulbere de iarba matei în jurul grădinii și casei pentru a ține gândacii la distanță. Dacă te confrunți frecvent cu acești gândaci, poți chiar să crești iarba matei în grădină.

Prin adoptarea acestor metode, poți reduce semnificativ prezența gândacilor urât mirositori în casa și grădina ta, protejându-ți astfel locuința și culturile de posibilele daune pe care le-ar putea aduce.

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts