Generale

Cum să Îți Recuperezi Banii de pe Carnetele CEC Conform Noii Legislații

Cum să Îți Recuperezi Banii de pe Carnetele CEC Conform Noii Legislații

Recent, o româncă a încercat să își recupereze suma depusă pe un carnet CEC, bazându-se pe o lege recentă ce promitea despăgubiri pentru deținătorii acestor carnete. Cu toate acestea, răspunsul primit de la CEC Bank a fost neașteptat și dezamăgitor, banca oferindu-i doar suma nominală, fără dobânzi sau ajustări pentru inflație.

Guvernul Ciolos a introdus o ordonanță de urgență care stabilește că despăgubirile vor fi efectuate prin emiterea de titluri de stat în numele CEC Bank și BRD, conform Legii nr. 19/2016 publicată în Monitorul Oficial nr. 171 din 7 martie. Cetățenii afectați pot să își recupereze banii în aproximativ două luni, după ce fac cereri către Ministerul Finanțelor Publice, CEC Bank și BRD.

Pentru a revendica aceste titluri de stat, solicitantul trebuie să pregătească o serie de documente importante, inclusiv un act de identitate valabil, acte de stare civilă, o procura specială autentificată și, după caz, un certificat de moștenitor. De asemenea, este esențial să furnizeze o declarație pe proprie răspundere că nu au primit anterior despăgubirile.

Este important de reținut că „eroziunea capitalului economist datorita inflatiei”, care a afectat populația României după 1989, este văzută ca parte din „conjunctura economica generala a tarii”, iar potrivit unei decizii a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), nu există „o obligatie generala a statelor de a mentine, printr-o indexare sistematica puterea de cumparare a sumelor depuse la anumite organisme bancare sau financiare” și nici „de a mentine constanta puterea de cumparare a sumelor liber depuse la anumite organisme bancare sau financiare”.

Pentru cei care nu dețin documentele necesare, se recomandă consultarea unui avocat specializat în drept bancar sau a unui consilier financiar. Mai multe informații utile pot fi găsite pe site-urile bancilor și pe cel al Ministerului Finanțelor Publice.

Aceste informații sunt cruciale pentru cei care doresc să își recupereze corect sumele investite și să înțeleagă drepturile lor conform noilor reglementări legale.

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts