Noutăți

Inovație Românească în Construcții: Betonul Eco-Friendly Realizat Fără Ciment

Inovație Românească în Construcții: Betonul Eco-Friendly Realizat Fără Ciment

Adrian Lăzărescu, un doctorand talentat la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a adus un suflu nou în lumea construcțiilor prin dezvoltarea unei metode inovatoare de a produce beton fără a folosi ciment. Acesta a fost recunoscut la Euroinvent, cel mai prestigios salon de invenții din Europa, unde a primit o distincție de aur pentru munca sa.

Ambiția lui Lăzărescu de a dezvolta un tip de beton eco-friendly izvorăște din dorința de a reduce poluarea asociată producției de ciment. El explorează o alternativă ecologică, transformând cenușa rezultată din arderea cărbunilor, un deșeu adesea neglijat și depozitat în halde, într-un ingredient-cheie pentru betonul său.

Această tehnică inedită implică combinarea cenușii cu un lichid specific, rezultând un material cu proprietăți comparabile, iar uneori chiar superioare, betonului tradițional. Lăzărescu, care își desfășoară cercetarea la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltare Teritorială Durabilă URBAN-INCERC din Cluj-Napoca, pune accent pe studiul amănunțit al diferiților parametri ai acestui material.

Ceea ce diferențiază abordarea lui Lăzărescu de alte inițiative similare este accentul pe variabilitatea compoziției chimice a cenușii și eliminarea completă a cimentului din compoziția betonului. În formula sa, cimentul este înlocuit integral, obținându-se un beton mai ecologic.

În echipa sa de cercetare se numără și dr. ing Henriette Szilagyi, director al INCD URBAN, prof. dr. ing. Adrian Ioani de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și dr. ing. Cornelia Baeră, colegă la INCD URBAN-INCERC.

În cadrul aceluiași eveniment Euroinvent, o echipă de la Facultatea de Inginerie Electrică din Iași a obținut marele premiu, o bursă de 10.000 lei, pentru dezvoltarea unei mănuși mecatronice menite să ajute persoanele paralizate în urma unui accident vascular.

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts