Noutăți

Implementarea Salariului Minim European în România din Iulie 2024: Ce Înseamnă pentru Angajați

Implementarea Salariului Minim European în România din Iulie 2024: Ce Înseamnă pentru Angajați

Începând cu 1 iulie 2024, România face un pas important spre alinierea la standardele europene în materie de salarizare, prin introducerea salariului minim european. Această schimbare, obligatorie pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, reprezintă un progres semnificativ spre asigurarea unei vieți decente pentru angajații cu venituri minime.

De la această dată, salariul minim în România va crește de la 3.300 lei brut la 3.700 lei brut. Această ajustare salarială vine în urma obiectivului european care prevede ca angajații să primească cel puțin jumătate din salariul mediu pe economie, care, pentru anul 2024, este estimat la 7.567 lei.

Pentru a asigura o tranziție eficientă către acest nou prag salarial, Ministerul Muncii este deja în proces de elaborare a legislației necesare. Acest demers este esențial pentru a transpune în legislația națională Directiva europeană privind salariile minime adecvate.

Partidul Social Democrat (PSD) a exprimat un angajament ferm față de implementarea acestei inițiative, stabilindu-și ca prioritate majoră adoptarea salariului minim european în România până la sfârșitul anului 2024.

„PSD își asumă ca obiectiv politic major implementarea salariului minim european în România, până la finalul anului 2024. În acest sens, specialiștii PSD lucrează deja la elaborarea unei propuneri de reglementare, pentru transpunerea în legislația națională a Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană”, conform unui comunicat de presă.

Această propunere, elaborată în colaborare cu ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, vizează și stabilirea unui mecanism de ajustare anuală automată a salariului minim, pentru a asigura o creștere constantă a nivelului de trai și a puterii de cumpărare a angajaților români.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că majorarea salariului minim la 3.700 de lei brut, începând cu 1 iulie 2024, este un pas spre introducerea acestui mecanism automat, conform cerințelor Directivei europene.

„PSD consideră că orice efect pozitiv din economie trebuie să se reflecte și în veniturile salariale ale cetățenilor. Introducerea salariului minim european va constitui un beneficiu important în special pentru salariații din sectorul privat, unde există cel mai mare număr de angajați încadrați cu acest nivel minim de salarizare”, se conchide în comunicat.

Prin această inițiativă, România face un pas înainte spre consolidarea securității financiare pentru un segment important al forței de muncă, marcând un moment semnificativ în alinierea la standardele sociale europene.

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts