Noutăți

Eliminarea păcănelelor din România: O măsură propusă de premierul Marcel Ciolacu

Eliminarea păcănelelor din România: O măsură propusă de premierul Marcel Ciolacu

Jocurile de tip păcănele: „Vor fi eliminate din toate orașele din România”

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat recent, după o ședință a Partidului Social Democrat, că Guvernul are în vedere o propunere legislativă care va interzice jocurile de noroc de tip păcănele. Această măsură vizează eliminarea acestor jocuri din toate orașele României.

Detalii despre propunerea legislativă

Conform declarațiilor premierului, propunerea legislativă se află deja în Parlament și are ca scop stoparea expansiunii sălilor de păcănele în localități. „Avem și o propunere la Camera Deputaților privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc: celebrele păcănele să fie eliminate din toate orașele, așa cum este peste tot în Europa”, a declarat Marcel Ciolacu.

Proiectul legislativ specifică faptul că sălile de jocuri de noroc vor putea fi amplasate „la cel mult 50 de metri de limita teritorială a orașului/municipiului ori a comunei, inclusiv a municipiului București” și nu trebuie să fie „la mai puțin de 300 m de un așezământ de învățământ”.

Condiții stricte pentru amplasare

În cadrul proiectului, se menționează că spațiile destinate acestor jocuri nu pot fi situate la mai puțin de 300 de metri de școli, campusuri, centre culturale, instituții de sănătate sau locașuri de cult. De asemenea, se interzice desfășurarea jocurilor de noroc în spații care ar putea obstrucționa traficul sau limita accesul către alte locații de interes public, precum intrările în clădiri, pasaje pietonale sau stațiile mijloacelor de transport în comun.

Fenomenul jocurilor de noroc în România

În ultimii ani, fenomenul jocurilor de noroc a cunoscut o creștere semnificativă în România. Sălile de păcănele sunt omniprezente pe străzile orașelor, ceea ce a atras atenția medicilor psihiatri asupra riscurilor, în special pentru tineri, care sunt mai vulnerabili la dependență.

Conform statisticilor recente, aproximativ 15% din populația adultă din România practică jocuri de noroc. Dintre aceștia, incidența dependenței de jocuri de noroc este de 0,6%, ceea ce înseamnă că aproximativ 98.000 de români suferă de această problemă.

Profilul pariorului român

Studiile arată că cei mai mulți pariori români sunt bărbați tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, necăsătoriți, care trăiesc în mediul urban și au un nivel mediu de educație. În prezent, în România funcționează peste 10.000 de agenții de pariuri sportive și mai mult de 70.000 de aparate de tip păcănele.

Măsura propusă de premierul Ciolacu ar putea avea un impact semnificativ asupra acestei industrii, contribuind la reducerea accesului la jocurile de noroc și, implicit, la diminuarea cazurilor de dependență în rândul populației.

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts