Noutăți

Descoperă Procesul Simplificat de Înregistrare Cadastrală Gratuită pentru Imobile în România

Descoperă Procesul Simplificat de Înregistrare Cadastrală Gratuită pentru Imobile în România

Într-o inițiativă menită să aducă vești bune proprietarilor de terenuri și clădiri din România, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a anunțat că toate imobilele din țară, fie că vorbim despre apartamente, terenuri agricole sau clădiri, vor beneficia de înregistrare cadastrală gratuită. Acest demers este finanțat integral de ANCPI și vine ca un sprijin real pentru cei care dețin proprietăți, dar nu au actele necesare pentru înregistrarea acestora.

În prezent, în peste 800 de localități din România se desfășoară activități de cadastru gratuit, proces care a avut ca rezultat deschiderea, fără costuri pentru cetățeni, a aproape 270.000 de cărți funciare. Doar în ultimul an, aproape 130.000 de proprietăți au fost înregistrate, marcând un progres semnificativ în demersul de a asigura transparența și legalitatea deținerii de imobile în țară.

Cum poți beneficia de această inițiativă?

Pentru a-ți înregistra proprietatea, este necesar să pregătești o serie de documente conform cerințelor ANCPI. Înainte de toate, va trebui să completezi o cerere-tip de înscriere. Documentația cadastrală necesară include:

  • Cereri de solicitare informații și de recepție și înscriere;
  • Declarația pe proprie răspundere referitoare la proprietate;
  • Descrierea lucrărilor topografice și planuri de încadrare a imobilului;
  • Relevee și tabel de mișcare parcelară, alături de măsurători topografice detaliate;
  • Actul autentic care atestă dreptul de proprietate, ce poate varia de la titluri de proprietate, acte notariale, hotărâri judecătorești, până la alte înscrisuri relevante;
  • Certificatul fiscal și dovada plății tarifului de înscriere, dacă este cazul.

Este important de subliniat că acest serviciu este oferit gratuit, reducând astfel povara financiară asupra proprietarilor și încurajând înregistrarea legală a tuturor imobilelor.

Concluzie

Inițiativa ANCPI de a oferi înregistrare cadastrală gratuită este un pas important spre simplificarea și democratizarea accesului la servicii cadastrale. Prin acest program, se asigură o mai mare transparență și securitate juridică pentru proprietarii de imobile din România. Dacă deții un imobil și nu ai încă toate actele necesare, acum este momentul să profiți de această oportunitate și să îți asiguri proprietatea pe deplin, conform legii.

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts