În cadrul unei recente adunări, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a analizat cazul Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie. Acesta a fost subiect de discuție datorită insistențelor sale privind elevarea Arhiepiscopiei Tomisului la statutul de mitropolie, demers considerat de mulți drept încăpățânat și neconform cu regulile bisericești stabilite. Această situație a fost accentuată de tensiunile dintre IPS Teodosie și oficialii Bisericii, inclusiv cu purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.
„Încalcă ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române” Invocând faptul că insistând cu înverșunare în demersul său, respins de altfel pentru prima dată în 2003, IPS Teodosie încalcă „ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române”, Cancelaria Sfântului Sinod a anunțat că „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică” vor fi înscrise pe ordinea de zi a şedinţei din 29 februarie a Sfântului Sinod.
Deși a fost subiectul unor discuții aprinse, în final, Sinodul a ales să nu impună nicio sancțiune formală împotriva lui IPS Teodosie, limitându-se la un simplu reproș. Se pare că acțiunile sale au fost interpretate mai degrabă ca o abatere de la normele bisericești decât ca o infracțiune gravă.
„În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic. De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan”, a precizat Cancelaria Sfântului Sinod.
Conform acesteia, „întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu doreşte să intre în componenţa unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverşunare ca doar eparhia pe care o păstoreşte să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existenţa unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan”.
„De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Sfântului Sinod”, mai precizează sursa citată. IPS Teodosie, mesaj înainte de a intra la judecata BOR: „Rugaţi-vă pentru mine” Miercuri, IPS Teodosie le-a cerut credincioșilor să se roage pentru el, pentru Patriarhul Daniel, dar şi pentru membrii Sfântului Sinod, ca să aibă „cuget bun” și să ia decizii „după voia lui Dumnezeu”. „Să fiţi încredinţaţi, ca părinte, aici, în ţinutul apostolic al Sfântului Apostol Andrei şi al Sfântului Apostol Filip, vă voi fi mereu fidel şi mă voi ruga pentru toţi.
Rugaţi-vă şi frăţiile voastre, dobrogenii, pentru mine, rugaţi-vă pentru întâi stătătorul bisericii noastre, pentru Preafericitul Patriarh Daniel pe care eu îl cinstesc şi îl respect, pentru toţi membrii Sfântului Sinod ca să avem credinţă curată şi cuget bun şi toate cele pe care le hotărâm să fie după voia lui Dumnezeu”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului, la Radio Dobrogea, conform News.ro.
Această decizie survine în urma unei lungi perioade de dezbateri pe tema statutului Arhiepiscopiei Tomisului. Cererea inițială de ridicare la rangul de mitropolie a fost făcută încă din 2003, dar a fost respinsă de Sinod. În ciuda acestui refuz, IPS Teodosie a continuat să aducă argumente istorice, culturale și sociologice pentru a susține inițiativa, însă răspunsul oficial a rămas neschimbat, pe motiv că o mitropolie presupune existența mai multor eparhii sub jurisdicția sa, iar nicio eparhie învecinată nu dorește să se alăture unei potențiale Mitropolii a Tomisului.
În ajunul deciziei Sinodului, IPS Teodosie a făcut un apel emoționant către credincioși, îndemnându-i să se roage pentru el și pentru toți membrii Sinodului, pentru ca aceștia să fie ghidați de bunătate și de voința divină în luarea deciziilor.
Pe lângă acest apel la unitate și rugăciune, a fost remarcabil și gestul Arhiepiscopiei de a institui o perioadă de post înaintea deciziei Sinodului, ca un semn de devotament și speranță pentru viitorul comunității religioase din Dobrogea.
În concluzie, chiar dacă IPS Teodosie nu a primit o sancțiune formală, situația sa a evidențiat tensiunile interne și provocările cu care se confruntă Biserica Ortodoxă Română în echilibrarea tradiției cu aspirațiile individuale ale liderilor săi.