Reciclarea este procesul prin care materialele sau obiectele care în mod normal ar ajunge într-o groapă de gunoi sunt colectate și tratate pentru a obține materiale ce pot fi folosite din nou. Sticla, metalul, plasticul, materialele textile, lemnul și bineînțeles hârtia sunt doar câteva dintre materialele ce pot și trebuie reciclate și zilnic se fac progrese foarte mari în ceea ce privește metodele de reciclare, așa încât procesul să fie mai eficient și mai puțin poluant.
Dintre materialele enumerate anterior am ales hârtia pentru că fiecare dintre noi, indiferent de vârstă sau domeniu de activitate, acasă la școală sau la serviciu o folosește zilnic. Că vorbim de cutiile de suc din frigider, de cartonul de ouă, șervete de bucătărie, cărți de colorat ori caiete, pungi de ambalaj sau de cadouri, șervețele, hârtie igienică, hârtie de copiator, dosare de carton, cutii ori bibliorafturi, hârtia este sub o formă sau alta, parte integrantă a cotidianului nostru și ca urmare, dacă nu este reciclată, este și o importantă sursă de poluare. La nivel global se folosesc anual peste 12 milioane de tone de hârtie și carton. Lăsată să se descompună în aer liber, hârtia eliberează metan, un gaz cu efecte mult mai nocive asupra stratului de ozon decât dioxidul de carbon. În momentul de față mare parte (peste 16%) din cantitatea de deșeuri din gropile de gunoi este reprezentată de hârtie. Aceste efecte împreună cu cantitatea uimitoare de lemn necesară pentru extragerea celulozei fac ca industria producătoare de hârtie să fie una dintre cele mai poluante la nivel mondial. Din fericire, hârtia este unul dintre materialele care poate fi reciclat de până la 11 ori și în cele ce urmează vă prezentăm și câteva dintre avantajele reciclării ei.
- Procesul de fabricație al hârtiei reciclate generează cu până la 50% mai puțin dioxid de carbon în atmosferă decât producția de hârtie din lemn. Aici poți citi mai mult despre cum se fabrică hârtia.
- Reciclarea unei tone de hârtie, salvează de la tăiere sau 17 copaci sau 0,4 hectare de pădure.
- Pentru producerea hârtiei este nevoie de 115 000 litri de apa. În procesul de reciclare a hârtiei este nevoie de doar 25% din cantitatea de apă necesară producerii ei. În plus, reciclând, poluarea apei este redusă cu 92% comparativ cu nivelul de poluare al apei generat de producerea hârtiei ”virgine”.
- Reciclarea hârtiei echivalează și cu un aer mai curat: comparativ cu fabricarea hârtiei, reciclarea acesteia reduce poluarea din aer cu 75 %
- Reciclând o singură tonă de hârtie se economisesc aproximativ 26 500 de litri de apă și circa 1400 l de petrol.
Procesul de reciclare începe desigur prin colectarea separată a hârtiei și a produselor din hârtie folosite. În vederea reciclării se pot colecta selectiv reviste, ziare, hârtie de copiator folosită, documente vechi sau caiete utilizate, cataloage, fluturași, cutii de carton, etc. Important este să reții că nu se pot recicla produsele de hârtie contaminate cu grăsimi, urme de mâncare sau soluții toxice ca cele de curățenie, de exemplu.
După colectare urmează transportul și sortarea. Procesul de sortare al hârtiei presupune separarea diferitelor tipuri de hârtie pe categorii și asta pentru că o revistă de exemplu, nu va trece prin aceleași etape ca un ziar. După sortare, hârtia ajunge în fabricile de hârtie care o taie în bucăți mărunte și o transformă în pastă. Pasta de hârtie este apoi tratată chimic pentru ca cernelurile să fie îndepărtate. De aici, pasta de hârtie urmează aceleași etape prin care trece și pasta de hârtie obținută din lemn: se îndepărtează excesul de apă și apoi este presată la cald pentru a forma o coală continuă de hârtie, stocată sub forma unor role care sunt expediate producătorilor de articole din hârtie.
Pe lângă colectarea selectivă, mai ai la îndemână și alte metode simple de a contribui la eforturile de reducere a poluării. Cel mai simplu este să nu faci risipă. Îți spunem asta pentru că, risipa este una dintre cele mai importante surse de poluare la nivel global. Așadar încearcă să nu printezi dacă poți trimite un email, refolosește hârtia imprimată doar pe o parte fie pentru a-ți lua notițe, etc.
O altă metodă este să optezi pentru produse din hârtie reciclată. Pe site-ul papetarie.ro vei găsi hârtie de copiator ori caiete și blocnotesuri din hârtie reciclată dar și alte ”produse verzi” din plastic reciclat. Alege să le folosești și tu pentru a-ți reduce amprenta de carbon dar și pentru a susține eforturile de conservare a planetei, mai ales că din punct de vedere al prețului diferențele sunt aproape insesizabile.
Sursa foto: pexels.com