Noutăți

Daniel Baciu Explică Noua Formulă de Calcul a Pensiei în România

Daniel Baciu Explică Noua Formulă de Calcul a Pensiei în România

Într-o recentă intervenție la Antena 3 CNN, Daniel Baciu, liderul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a explicat detaliat cum se va recalcula pensia conform noii legi. Acesta a folosit exemplul unui pensionar tâmplar pentru a ilustra aplicarea noii formule.

Un tâmplar pensionar, care acum beneficiază de o pensie lunară de 2.192 de lei și care a contribuit la sistemul de pensii pentru o perioadă de 36 de ani și 7 luni, a fost folosit ca studiu de caz. Acesta a acumulat un total de 36 de puncte contributive pe baza anilor de muncă efectivi și are un stadiu contributiv de 43 de ani, o lună și 23 de zile.

La calculul final, numărul punctelor de stabilitate de 7,8331 se adaugă la cele contributive, rezultând un total de 44,73073 de puncte. Prin această recalculare, pensia tâmplarului crește de la 2.192 de lei la 3.624 de lei, adică o majorare de 1.432 de lei.

Declarații oficiale

Daniel Baciu a subliniat importanța și eficiența noii proceduri de recalculare:

„În urma acestei recalculări nicio pensie nu va scădea”

El a adăugat că, „La sfârșitul anului am avut legea, acum avem normele, urmează să semnăm contractul, după ce vom avea software-ul actualizat va începe și recalcularea. Aceasta este procedura. Suntem în grafic, nu avem nicio întârziere astfel încât în luna septembrie oamenii să își primească pensiile recalculate.”

Pensionarii vor primi decizii de pensionare actualizate, care vor reflecta numărul total de puncte, valoarea punctului de referință și stagiul de cotizare.

„Am pus clar o prevedere ca oamenii să nu sufere și să rămână cu cea mai avantajoasă pensie în plată. La momentul actual, sporurile sau al 13-lea salariu nu este luat în calcul pentru că nu sunt oferite cu regularitate. Noi vrem ca de la 1 septembrie aceste sporuri să fie luate în calcul la penise, atâta vreme cât s-au achitat contribuții sociale pentru ele.”

„De la 1 septembrie, conform prevederilor clare în Legea 360/2023 pensionarii vor primi drepturile recalculate integral după noua formulă de calcul”, a concluzionat Baciu.

Această reformă a sistemului de pensii aduce o lumină de speranță pentru mulți pensionari, promițând un proces echitabil și transparent în recalcularea pensiilor.

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts