Generale

Creșteri Semnificative ale Pensiilor pentru Pensionarii cu Stagii de Cotizare Lungi din Septembrie

Creșteri Semnificative ale Pensiilor pentru Pensionarii cu Stagii de Cotizare Lungi din Septembrie

Începând cu 1 septembrie, unii pensionari români vor avea motive de bucurie. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a anunțat că procesul de recalculare a pensiilor este aproape finalizat și că deciziile de pensie vor fi tipărite și trimise în curând. Astfel, pensionarii vor afla noile sume în această vară.

Categoria principală de beneficiari ai acestor majorări sunt cei cu stagii de cotizare foarte lungi. Pensionarii care au muncit peste 40 de ani vor vedea cele mai mari creșteri, ajungând chiar și la 80-90% față de suma actuală.

„Acolo unde avem un stagiu de cotizare foarte mare, de peste 40 de ani, creșterile vor fi substanțiale, chiar și de peste 80-90%”, a spus Daniel Baciu în cadrul unui interviu la Antena 3 CNN.

Acesta a subliniat și că procesul de recalculare se desfășoară conform planului și că beneficiarii vor primi pensiile majorate în luna septembrie.

Cine va beneficia de aceste creșteri

Peste 3 milioane de pensionari români vor beneficia de aceste majorări în toamnă, conform noilor modificări legislative. Recalcularea nu va reduce pensiile actuale, ci doar va aduce creșteri semnificative. Sistemul de puncte de stabilitate va juca un rol crucial în acest proces.

„Marea majoritate a pensionarilor vor primi măriri ale pensiilor în urma acestui proces de recalculare. Toți cei care au realizat stagii de cotizare mai mari de 25 de ani vor primi măriri care se vor concretiza în acele puncte de stabilitate, le prezintă foarte clar, sunt precizate în lege.

Deci avem un număr destul de mare, un număr foarte mare. Noi estimăm ca peste 70% dintre pensionari să primească măriri în urma acestui proces de recalculare”, a adăugat șeful Casei de Pensii.

Pentru a obține puncte de stabilitate, este necesar ca românii să aibă cel puțin 25 de ani de muncă. Sistemul acordă 0,5 puncte pentru fiecare an lucrat între 25 și 30 de ani, 0,75 puncte pentru perioada de 30-35 de ani, și un punct pentru fiecare an peste 35 de ani de experiență profesională.

Retragerea banilor din Pilonul 2 de pensie

Avocatul Adrian Cuculis a explicat procedura de retragere a sumelor din Pilonul 2 de pensii și ce pași trebuie urmați în cazul unui refuz. Conform articolului 136 din Legea nr. 411/2004, există mai multe excepții și situații speciale în care se poate solicita retragerea.

Există trei situații principale în care se poate retrage bani din Pilonul 2:

  1. Pensionarea anticipată din cauza invalidității.
  2. Pierderea calității de participant la fondul de pensii de tip Pilon 2.
  3. Activele personale nete sunt prea mici pentru a asigura o pensie privată.

Aceste informații sunt esențiale pentru cei care doresc să înțeleagă mai bine cum vor fi afectate pensiile lor și cum pot accesa fondurile acumulate în Pilonul 2.

În concluzie, de la 1 septembrie, multe pensii vor fi majorate, aducând un sprijin semnificativ pentru pensionarii cu stagii de cotizare lungi. Este important ca toți cei afectați să fie informați și pregătiți pentru schimbările ce urmează.

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts