În 2024, prețurile la carnea de miel au atins niveluri surprinzătoare, generând îngrijorare în rândul consumatorilor români. Acest salt semnificativ este strâns legat de faptul că o proporție semnificativă, 40%, din producția internă este destinată exportului. În contextul unui consum redus la nivel local, exportul devine o necesitate pentru fermieri, aceștia căutând să-și recupereze investițiile prin vânzarea la prețuri mai avantajoase pe piețele externe.
Pentru anul curent, prețurile s-au majorat cu aproximativ 10% față de anul precedent, oscilând între 65 și 70 de lei pentru un kilogram de carne. Această creștere este impulsată de costurile de producție, care au ajuns la valori record. Conform ofertelor disponibile online, prețurile pentru un animal viu se situează între 30 și 35 de lei per kilogram, marcând o creștere considerabilă față de 20 – 25 de lei, cât se înregistra anul trecut. În prezent, prețul sugerat de intermediari pentru carne în viu este de 25 de lei pe kilogram.
Mulți consumatori consideră că prețul cărnii de miel era deja prea mare și, în fața acestei creșteri, ar putea decide să evite achiziționarea acestui produs pentru masa tradițională de Paște. În plus, condițiile meteorologice favorabile au permis începerea mai timpurie a perioadei de fătări, iar fermierii se așteaptă la o producție bogată de miei sănătoși, atât pentru piața internă cât și pentru export.
Un crescător de oi din Caraș Severin împărtășește experiența sa: „Fătările au început cam de pe la sfârșitul lui ianuarie, în alți ani mai devreme, acum au întârziat cam două- trei săptămâni. Este un an bun, un an bogat față de anii precedenți. În fermă am aproximativ 160-170 de capete cu tot cu cele fătătoare și anul acesta e binișor, așteptăm în jur de o sută patruzeci de miei, pe acolo dacă e totul bine, dacă nu apar alte probleme, avorturi sau chestii de genul care e normal să se întâmple.“
În contextul acestor provocări, fermierii caută să stabilească o strategie comună de prețuri, discutând pe grupuri de Facebook pentru a evita competiția neloială care a marcat ani anteriori. Unii crescători subliniază importanța unității și a unui preț minim convenit comun: „Ar trebui să fim uniți toți fermierii să ne facem preț noi pentru miei! Cum s-au unit toți intermediarii și ne țepuiesc an de an. Trebuie să facem un preț bun și să ținem toți de el să nu lăsăm nici unul că degeaba 8 ținem de un preț și 2 îi dau cum pică“.
Având în vedere aceste dinamici, prețul cărnii de miel rămâne un subiect fierbinte pe măsură ce ne apropiem de sărbătorile pascale, cu fermierii și consumatorii căutând să navigheze aceste ape tulburi în mod eficient.