Noutăți

Creșterea pensiilor în România: Cine sunt pensionarii care vor primi 2.000 de lei în plus din septembrie 2024

Creșterea pensiilor în România: Cine sunt pensionarii care vor primi 2.000 de lei în plus din septembrie 2024

Noua lege a pensiilor, așteptată cu nerăbdare de seniorii din România, va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Unii pensionari speră la o majorare substanțială, cu sume de până la 2.000 de lei în plus, așa cum au auzit de la oficiali pe diverse canale de comunicare.

Totuși, este important de menționat că nu toți pensionarii vor beneficia de aceste creșteri. Dimpotrivă, pentru unii dintre ei, veniturile nu vor crește deloc sau chiar vor scădea.

Cine va primi 2.000 de lei în plus la pensie?

În această perioadă, discuțiile despre noua formulă de calcul a pensiei sunt în centrul atenției. Mulți se întreabă cu cât va crește pensia, cum se va calcula punctul de pensie și ce înseamnă de fapt VPR (Valoarea Punctului de Referință).

Este important de știut că seniorii care au muncit mulți ani, dar pe salarii mici, vor beneficia de o creștere la recalcularea pensiei. În schimb, cei care au muncit mai puțin, adică sub 30 de ani, s-ar putea confrunta cu pierderi, care în unele cazuri ar putea ajunge chiar la 2.000 de lei.

Cum îi ajută noua formulă pe cei care au muncit mulți ani?

Noua formulă de calcul avantajează în special pensionarii care au contribuit la sistemul public de pensii timp de mulți ani. După 35 de ani de cotizare, aceștia primesc puncte bonus, care se adaugă la totalul acumulat.

De exemplu, să luăm cazul unui pensionar care primește în prezent 1.763 de lei, după 40 de ani de muncă. Acesta a acumulat 39 de puncte de pensie, dar după recalculare, situația se schimbă. Pe lângă cele 39 de puncte, se adaugă un bonus de 0,5 puncte pentru cei doi ani de armată, iar pentru cei 14 ani lucrați peste cei 25 de ani minim necesari, primește puncte de stabilitate. Calculul arată astfel:

  • 5 ani X 0,5 puncte
  • 5 ani X 0,75 puncte
  • 5 ani X 1 punct

Astfel, se adună 11,75 puncte de stabilitate, ajungând la un total de 50,75 puncte. Înmulțit cu valoarea punctului de pensie de 81 de lei, pensia brută va fi de 4.100 de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 3.800 de lei net, după aplicarea impozitului de 10% pentru pensiile care depășesc 2.000 de lei.

Un alt exemplu de calcul

Un alt pensionar, care a acumulat 38,5 puncte de contributivitate după 45 de ani de muncă, va primi 16,25 puncte de stabilitate, ajungând la un total de 55 de puncte. În acest caz, pensia brută va fi de 4.400 de lei, iar cea netă, de 4.150 de lei.

Pentru a verifica dacă pensia a fost recalculată corect, este important să cunoști formula de calcul folosită de casele de pensii.

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts