Sa fii parinte este una dintre cele mai mari bucurii pe care viata ti le poate oferi, insa odata cu asta apar si responsabilitatile. Felul in care copilul interactioneaza in viata de zi cu zi si cum este privit de catre ceilalti reprezinta o responsabilitate care atarna greu pe umarul tau. Pe langa iubire, micutul tau are nevoie de indrumare, de protectie si trebuie sa invete sa distinga binele de rau pentru a putea trece peste orice provocare a vieții.
Din nefericire, violenta a devenit in ultimul timp frecvent intalnita in scoli. Aici, copilul tau are de trecut un prag foarte important deoarece e de la sine inteles ca solutia nu consta in a raspunde agresivitatii tot cu agresivitate, insa nici a deveni o victima nu este o solutie. Desi o altercatie intre copii poate parea un lucru inofensiv urmarile psihice pot fi foarte grave.
Mai bine previi decat sa repari
Inca de mic, de dinainte sa iasa pe usa casei tale, ca parinte, ai datoria de a-ti invata micutul sa ia alegerile corecte pentru a se putea proteja singur atunci cand nu poti fi alaturi de el. Aceste alegeri este bine sa le ia in asa fel incat nimeni sa nu fie ranit. Intre tine si copilul tau trebuie sa existe acea relatie de prietenie foarte stransa si mai presus de toate, trebuie sa existe incredere astfel incat în cazul în care se întâmpla ceva, trebuie sa te poti baza pe sinceritatea copilului tau. Acesta trebuie sa știe ca poate sa iti spună cu incredere daca cineva s-a luat de el la scoala dar mai trebuie si sa stie cum sa nu-i provoace pe ceilalți.
Trebuie sa stie ca nu e semn de slabiciune daca instiinteaza unul dintre profesori. Aici nu e vorba numai de el, ci si de asa-zisul agresor care intr-o zi poate chiar rani pe cineva. Nu te gandi ca cei mici fac asta din joaca, gandeste-te ca fara intentie acestia se pot lovi, iar un comportament agresiv necontrolat se poate extinde si mai departe in viata. În funcție de gravitatea acestor agresiuni, copilul tău poate suferi traume psihice. Copilul se va retrage intr-o lume a lui, se va simti umilit, rusinat, neindreptatit, nedorit, nu va mai comunica la fel cu cei din jur și va avea un comportament defensiv. Sa nu uitam totuși ca printre cei mici sa fii popular e un lucru destul de important.
Atunci cand micutul tau vine acasa si are vanatai, muscaturi, zgarieturi, incepe sa iti pui semne de întrebare. Este posibil sa nu se fi accidentat neapărat la locul de joaca și sa îți ascundă o scena violența de la școala.
Dar cum detectezi ce s-a intamplat cu adevarat?
Observa-i atent comportamentul: daca iti pare mai temator, mai retras, nu mai are pofta de mancare ca altădată și suferă de insomnii, atunci Ar putea fi vorba despre o agresiune la care acesta a luat parte. Atunci cand copilul tau pare mai suparacios sau vrea sa evite diferite situatii, cum ar fi mersul la scoala., Comportamentul lui trebuie analizat cu foarte multa atentie pentru ca odata ce inainteaza in varsta, lucrurile se vor agrava iar comportamentul sau ar putea ascunde si altfel de drame cum ar fi o disputa cu un profesor sau o dragoste neimpartasita.
Cumva trebuie sa afli ceea ce se intampla, iar daca oportunitatile nu se ivesc, construieste-le tu. Alege sa vedeti impreuna un film cu subiect asemanator, in care sa fie descrisa o situatie de genul. Dupa ce il vizionati, intreaba-l ce crede ca ar trebui sa faca personajul principal. Daca iti pare dispus sa iti impartaseasca asta, atunci intreba-l daca in jurul lui a observat astfel de situatii sau daca i s-a intamplat chiar lui. Incurajeaza-l sa iti raporteze tie sau profesorului astfel de probleme iar daca nu a facut-o, nu il apostrofa caci altadata se prea poate sa nu iti mai spuna.
Invata-l cum sa nu dea curs agresiunilor si cum sa reactioneze pentru a le preveni. Invata-l sa fie inconjurat mereu de prieteni deoarece batausul nu va actiona daca sunt mai multi martori. Niciodata copilul tau nu ar trebui sa incerce sa provoace prin adresarea de cuvinte jignitoare, injurii sau tipat. Trebuie sa il inveti sa aiba o atitudine linistita, calma dar sa nu para intimidat sau depasit de situatie. Daca alegi sa il trimiti la arte martiale sau sporturi de acest tip, acestea vor fi doar pentru a-ti oferi incredere in el si nu pentru a agresa la randul lui. Un alt beneficiu al acestor sporturi sunt prietenii noi pe care si-i i-ar putea face.
Psihoterapeutul Cristina Ion-Radulescu sustine ca iti poti proteja copilul atat timp cat mediul in care alegi sa il cresti este unul in care dialogul predomina si reprezinta sursa principala in gestionarea certurilor si atenuarea conflictelor de orice natura. Tot ea ne spune sa invatam copilul sa spuna nu, sa vorbeasca atunci cand ceva il supara si mai ales cum sa isi gestioneze frustrarea cand lucrurile nu sunt cele pe care si le doreste. Ca parinte, trebuie sa pastram o buna legatura cu parintii celorlalti copii, cu invatatoarea, dirigintele si celelalte cadre didactice. Daca profesorii nu iau masuri in privinta respectivului bataus, atunci mergi si vorbeste cu parintii lui. Modul in care-i abordezi trebuie sa lase loc de cooperare intre voi si trebuie sa inteleaga ca este inspre binele copilului tau dar si al lor. In cazurile grave in care nu se gaseste ajutor nici din partea cadrelor didactice, nici a parintilor copilului cu pricina, atunci trebuie sa faci o sesizare la conducerea scolii. Psihoterapeutul spune ca abordarea unul copil agresiv uitlizand o maniera diplomata poate fi una din strategiile de ultim moment deoarece poate avea efect invers, de a accentua asaltul asupra victimei.