Generale

Casa de Pensii a făcut anunțul! Riscați să pierdeți pensia

Casa de Pensii a făcut anunțul! Riscați să pierdeți pensia

O modificare legislativă recentă aduce o schimbare semnificativă pentru pensionarii români stabiliți peste hotare. Potrivit noii reglementări, care va intra în vigoare toamna aceasta, aceștia vor trebui să depună un certificat de viață de două ori pe an pentru a continua să primească pensia.

O obligație nouă pentru pensionarii din diaspora

Până acum, conform reglementărilor anterioare, pensionarii care locuiau în afara granițelor României erau obligați să trimită un certificat de viață o dată pe an. Cu toate acestea, noua lege a pensiilor schimbă frecvența acestei cerințe, solicitând trimiterea acestui document semestrial, mai precis în martie și septembrie.

Cum se validează și se depune certificatul de viață

Certificatul de viață este un document prin care se atestă faptul că beneficiarul pensiei este în viață. Acesta trebuie semnat în fața unei autorități competente, cum ar fi o instituție de asigurări sociale, o autoritate administrativă locală sau un notar public, din țara în care pensionarul își are rezidența permanentă.

Potrivit noilor reglementări, este responsabilitatea pensionarului să trimită acest document la Casa Națională de Pensii până la data de 31 martie și, respectiv, 30 septembrie. Semnătura pe document trebuie să fie personală, iar autoritatea legală certifică autenticitatea acesteia.

Riscurile nerespectării noilor termene

Dacă pensionarii stabiliți în străinătate nu trimit certificatul de viață înainte de termenul limită, pensia lor va fi suspendată începând cu luna următoare. Totuși, odată ce documentul este prezentat și validat, chiar și după termenul limită, plata pensiei va fi reluată de la data la care a fost suspendată.

Scopul acestei noi măsuri

Prin această cerință, Casa Națională de Pensii își propune să prevină plățile necuvenite și să verifice periodic situația pensionarilor români din străinătate, asigurându-se că îndeplinesc în continuare criteriile de eligibilitate pentru primirea pensiei.

Pentru mai multe informații despre cum să descărcați și să depuneți certificatul de viață, vizitați pagina oficială: cnpp.ro/certificatul-de-viata.

Această nouă reglementare, deși poate părea o provocare pentru unii, este esențială pentru asigurarea unui sistem de pensii transparent și eficient. Prin respectarea acestei cerințe, pensionarii români din străinătate își protejează drepturile financiare și contribuie la sustenabilitatea sistemului de pensii românesc.

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts