Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, prăznuită pe 1 octombrie de Biserica Ortodoxă, este cunoscută și sub denumirea populară de Pocroave. Aceasta este o zi importantă în calendarul ortodox, fiind marcată cu cruce roșie, și este legată de o minune săvârșită în Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne, din Constantinopol.
Minunea Acoperământului Maicii Domnului
Originea sărbătorii datează din secolul al X-lea, mai exact din anul 911, când, în timpul unei slujbe în Biserica Născătoarei de Dumnezeu din Vlaherne, a avut loc o apariție divină. Se spune că Andrei cel Nebun pentru Hristos și alți credincioși prezenți la slujbă au văzut-o pe Fecioara Maria, însoțită de Sfântul Ioan Botezătorul și de o mulțime de sfinți și îngeri.
În acele vremuri, cetatea Constantinopolului era sub amenințarea invadatorilor, iar Maica Domnului a apărut pentru a se ruga pentru salvarea locuitorilor. Cu lacrimi în ochi, s-a așezat în genunchi și a cerut ajutor divin, iar datorită rugăciunii sale, cetatea a fost protejată de primejdie.
Acoperământul Maicii Domnului este o sărbătoare celebrată cu precădere în bisericile de tradiție slavă, având o importanță deosebită în Rusia ortodoxă încă din secolul al XII-lea, fiind legată de Andrei cel Nebun pentru Hristos, care avea origini slave.
Tradiții și Obiceiuri de Acoperământul Maicii Domnului
Pe 1 octombrie, sărbătoarea marchează începutul pregătirilor de iarnă, iar tradițiile sunt variate. Fermierii își pregăteau ogoarele pentru sezonul rece, iar bruma începea să acopere pământul. Fetele se rugau să le crească părul lung și frumos, iar femeile găteau plăcinte de post, cu mere și dovleac, pe care le împărțeau vecinilor.
Un obicei important în această zi era stropirea vitelor cu apă sfințită, pentru a le feri de boli. De asemenea, în ziua de Pocroave, se ține post până la prânz și se pomenesc cei adormiți, considerați a fi sub ocrotirea Maicii Domnului.
Există și interdicții în această zi: nu se spală haine și nu se fac treburi prin gospodărie, pentru că se crede că astfel vei avea parte de noroc și bunăstare în iarna ce urmează.
Rugăciuni de Acoperământul Maicii Domnului
În această zi sfântă, credincioșii rostesc rugăciuni către Maica Domnului, cerând protecție și ajutor divin:
“Acoperă-ne pe noi cu Acoperământul tău, Preasfântă Fecioară, în ziua răutăţilor noastre. Acoperă-ne în toate zilele noastre și mai ales în ziua cea rea, când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, de sub cer şi din ziua înfricoşătoarei judecăţi. Să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău.”
De asemenea, o altă rugăciune adresată Fecioarei Maria, cunoscută pentru dezlegarea „nodurilor” vieții, este adesea rostită în această zi:
“O, Mamă prea iubită şi Preasfântă Fecioară Maria, Tu care desfaci «nodurile» ce îi sufocă pe copiii Tăi, întinde-ţi mâinile milostive spre mine. Îţi încredinţez astăzi acest «nod» (numim necazul) şi toate consecinţele negative. Îţi dau acest «nod» care mă chinuie, mă face nefericit şi mă împiedică să mă unesc cu tine şi cu Fiul Tău, Mântuitorul meu. Cred cu tărie că poţi să desfaci acest «nod», pentru că Domnul Iisus îţi dă întreaga putere. Tu eşti Mama mea, ştiu că vei face aceasta pentru că mă iubeşti cu însuşi iubirea Lui Dumnezeu. Maica Domnului, care desfaci «nodurile» vieţii mele, roagă-te pentru mine! Îţi mulţumesc, Măicuţa mea preaiubită!”
Această zi sfântă, de Acoperământul Maicii Domnului, aduce aminte de ocrotirea și sprijinul pe care Fecioara Maria îl oferă credincioșilor, iar tradițiile care o însoțesc păstrează vie această credință.