Religie

Tradiții și Superstiții în a Doua Zi de Crăciun: Sărbătoarea Maicii Domnului

Tradiții și Superstiții în a Doua Zi de Crăciun: Sărbătoarea Maicii Domnului

Pe 26 decembrie, în cea de-a doua zi de Crăciun, este sărbătorit Soborul Maicii Domnului, o dată importantă pentru credincioși, dedicată celei care l-a născut pe Hristos Dumnezeu. Această zi este marcată de o serie de tradiții și superstiții specifice.

Una dintre tradiții cere ca nașii să-și viziteze finii, iar neglijarea acestei obiceiuri ar aduce ghinion. În această zi, este important ca rudele, chiar și cele îndepărtate sau prin alianță, să se reunească.

Există și interdicții: este considerat nepotrivit să bârfești, să înjuri sau să plănuiești răul împotriva altora. Răzbunarea sau încheierea de socoteli în această zi ar atrage pierderi.

De asemenea, spălatul hainelor este interzis, deoarece apa folosită va fi necesară pentru vindecarea rănilor. Munca fizică este de asemenea descurajată, pentru a onora Fecioara Maria.

Tradițiile variază în funcție de regiune. De exemplu, în Bistrița-Năsăud, oamenii obișnuiesc să colinde casa preotului, iar în Alba, tinerii organizează dansuri. Se crede că cei care dansează cel mai mult vor fi sănătoși tot anul.

Un obicei interesant este dusul „cu colacul” la nași. Acest colac tradițional include diverse alimente și băuturi. La sosire, finul sărută mâna nașei și se îmbrățișează de trei ori cu nașul, rostind o urare.

Se spune că, între Crăciun și Bobotează, în casele cu fete de măritat nu se toarce sau coase, pentru a nu întârzia căsătoria.

Vremea în această zi este, de asemenea, un subiect de superstiție. Dacă vântul bate puternic, se crede că recolta viitoare va fi compromisă și toamna următoare va fi furtunoasă și ploioasă.

În trecut, aceste zile erau folosite pentru adoptarea copiilor orfani. Această tradiție este legată de Sfântul Iosif care l-a primit pe Iisus în casa sa, deși nu era fiul său biologic. În zilele noastre, această tradiție se menține mai ales prin adoptarea animalelor fără stăpân.

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts