Generale

Reflecții asupra Conflictului Interior: Pilda celor Doi Lupi

Reflecții asupra Conflictului Interior: Pilda celor Doi Lupi

În cadrul unei conversații pline de înțelepciune, un bătrân înțelept de origine indiană a împărtășit cu un tânăr nepot o lecție valoroasă despre natura umană. În inima fiecărei persoane, spunea el, există o bătălie continuă între două entități spirituale – una care reprezintă bunătatea și generozitatea, iar cealaltă, răul și egoismul.

Această luptă internă, potrivit bătrânului, este o realitate universală, cu care fiecare dintre noi se confruntă de-a lungul vieții. Fiecare lup își dorește să domine, iar victoria lor depinde de alegerile și acțiunile noastre.

— Fiecare om duce o lupta interioara pe parcursul intregii vieti. Totul decurge astfel, pentru ca in interiorul nostru locuiesc 2 lupi, — a inceput discutia indianul intelept.

— Cum adica doi lupi? — a intrebat baietelul. Pe chipul lui se citea curiozitatea copilareasca.

— Unul dintre ei este Rautatea. Aceasta este reprezentata de frica, furie, invidie, suparare, mandrie, lacomie, egoism, ticalosie, trufie, tristete si sentimentul de vinovatie.

Iar celalalt lup este Bunatatea. Fericirea, pacea, dragostea, speranta, binefacerea, generozitatea, adevarul si credinta! — a raspuns indianul batran.

— Care dintre lupi castiga, bunicule? — a intrebat baietelul si se vedea ca el era foarte emotionat. Era nerabdator sa afle adevarul.

— Intotdeauna castiga lupul, pe care il hranesti! — a raspuns bunicul si a zambit.

Acest dialog ne-a determinat sa reflectam. Iar pe voi?

Un baietel il intreaba pe bunicul lui:

– Ce-i sufletul bunicule?

– Pai, mai baiete, gandeste-te ca ai inlauntrul tau doi lupi, unul alb ce iubeste adevarul, dreptatea, dragostea, curajul si onestitatea si un alt lup negru caruia ii place minciuna, frica, ura, cruzimea si hotia.

– Lupul alb e lupul bun. In el s-au adunat toate calitatile noastre: generozitatea, iubirea, altruismul, jertfelnicia, sinceritatea, corectitudinea, moralitatea, loialitatea, bunatatea, curajul, linistea interioara, smerenia… Tot ce e bun si frumos in noi.

– Iar lupul negru?

– Lupul negru e cel in care ni s-a adunat tot ce e mai rau in noi: ura, invidia, lacomia, frica, minciuna, tradarea, egoismul, zgarcenia, aroganta, rautatea… Si ei dau o lupta continua in tine, se tot bat, se bat in continuu

Si cine castiga bunicule?

– Depinde pe care-l hranesti nepoate, depinde pe care-l hranesti…

Articol preluat integral, cu acord express

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts