Generale

Pensii în România: Revolta Pensionarilor Față de Deciziile de Recalculare

Pensii în România: Revolta Pensionarilor Față de Deciziile de Recalculare

Cât are pensie o femeie cu 13 ani vechime în condiții grele, care s-a îmbolnăvit. „Să fie blestemați până la al nouălea neam!”

Recent, pe pagina oficială a Casei Naționale de Pensii din România, au apărut numeroase mărturii care dezvăluie nemulțumirile pensionarilor cu privire la recalcularea pensiilor. În loc să primească o majorare a pensiei, mulți dintre ei constată că rămân la același nivel al pensiei sociale, în ciuda așteptărilor.

În urma deciziilor de recalculare, Ministerul Muncii se află în dificultatea de a-i convinge pe pensionari că nu vor exista reduceri ale pensiilor aflate în plată, chiar și în cazurile în care recalcularea ar indica sume mai mici. Cu toate acestea, încercările de a calma spiritele au avut un efect contrar, stârnind un val și mai mare de nemulțumire.

Un anunț recent publicat pe Facebook de Casa Națională de Pensii informa că pensia minimă garantată de 1.281 de lei nu va scădea în urma recalculării, indiferent de suma rezultată. „Indemnizația socială pentru pensionari nu scade sub 1.281 de lei! Începând cu 1 septembrie 2024, toți pensionarii beneficiari de indemnizație socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1.281 de lei, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării. În cazul în care pensia recalculată este mai mică de 1.281 de lei, diferența se suportă de la bugetul de stat.”

Deși acest mesaj ar trebui să fie liniștitor, realitatea este că a alimentat și mai mult frustrarea celor care se simt nedreptățiți. Pensionarii se plâng că, după ani grei de muncă, primesc același cuantum al pensiei ca și cei care au contribuit foarte puțin sau deloc.

Comentariile de pe pagina Casei Naționale de Pensii reflectă această stare de nemulțumire generalizată. O doamnă și-a exprimat furia și dezamăgirea față de sistem, relatând povestea surorii sale care, după 13 ani de muncă în condiții grele, s-a îmbolnăvit și acum primește doar pensia minimă. „Ne agităm degeaba. Nu vor face nimic pentru noi. Sora mea a fost laborant la Stația de Oxigen. Se îmbutelia și oxigen sanitar și industrial. Muncea 12 cu 24. Mereu spunea – plec, sper să și vin -. A fost grupa 1 de muncă… S-a pensionat pentru limită de vârstă și are 1.281 lei. Mă întreb: s-a îmbolnavit pe tarlaua lui tata???? Unul care nu a muncit o zi am înțeles că ia aceiași bani.” În final, doamna își exprimă disperarea, blestemându-i pe cei care îi pun pe pensionari în astfel de situații umilitoare.

În paralel, alte persoane și-au împărtășit experiențele similare, subliniind inechitatea sistemului de pensii. De exemplu, o persoană care s-a pensionat anticipat după 37 de ani de muncă a ajuns să aibă o pensie de doar 1.063 de lei, în timp ce o altă persoană a menționat că, după 44 de ani de muncă, mama sa primește 1.995 de lei, cu doar 5 lei sub pragul de 2.000.

Această revoltă a pensionarilor este speculată de unele formațiuni politice, precum Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), care oferă consultanță și modele de contestație a deciziilor de recalculare în sediile lor din întreaga țară.

Situația actuală a pensiilor din România reflectă un sistem care, în ciuda încercărilor de reformare, continuă să genereze inechități și nemulțumiri profunde în rândul cetățenilor care au muncit o viață întreagă.

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts