Generale

Noua Reglementare pentru Șoferii cu Anumite Afecțiuni Medicale în România

Noua Reglementare pentru Șoferii cu Anumite Afecțiuni Medicale în România

Într-o mișcare menită să alinieze legislația românească la standardele Uniunii Europene, autoritățile au decis să impună restricții mai stricte privind eligibilitatea persoanelor cu anumite condiții medicale pentru obținerea sau reînnoirea permisului de conducere. Această decizie a fost salutată de comunitatea medicală, evidențiindu-se că anumite afecțiuni pot crește semnificativ riscul de accidente rutiere.

Conform noilor reglementări, persoanele care au suferit un infarct miocardic, sunt diagnosticate cu hipertensiune arterială de gradul 3, au primit un stimulator cardiac permanent sau au trecut printr-o operație de bypass coronarian, trebuie să obțină o evaluare medicală pozitivă înainte de a putea aplica pentru permisul de conducere. Aceasta înseamnă că, doar dacă medicul specialist consideră că starea de sănătate a persoanei permite conducerea în siguranță, solicitantul va putea proceda cu cererea.

În mod specific, regulile se vor aplica și în cazul persoanelor cu diabet zaharat, în funcție de severitatea afecțiunii lor. Astfel, în fișa medicală necesară obținerii sau reînnoirii permisului, candidații vor trebui să menționeze dacă suferă de orice formă de boală cardiovasculară sau diabet. În funcție de aceste informații, permisul de conducere va fi eliberat doar cu avizul favorabil al medicului specialist.

Mai mult, legislația specifică o listă de afecțiuni pentru care eliberarea sau înnoirea permisului de conducere va fi direct interzisă. Acestea includ implantarea unui defibrilator cardiac, anevrism aortic toracic și abdominal, dispozitive de asistență cardiacă, sindromul Brugada și sindromul de QT lung. Excepții de la aceste restricții pot fi făcute doar dacă solicitantul prezintă un aviz cardiologic detaliat și se supune unor controale medicale periodice care să ateste capacitatea continuă de a conduce în siguranță.

Această măsură reflectă angajamentul autorităților de a preveni accidentele rutiere provocate de stări de sănătate incompatibile cu siguranța la volan, punând pe primul plan bunăstarea colectivă și siguranța publică. Prin urmare, este esențial ca toți șoferii și candidații la obținerea permisului de conducere să fie conștienți de aceste noi prevederi și să se asigure că sunt în deplină conformitate cu ele pentru a contribui la o circulație mai sigură pe drumurile din România.

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts