Showbiz

Delia Budeanu: Oglinda Unei Vieți Sub Umbra Lui Ceaușescu

Delia Budeanu: Oglinda Unei Vieți Sub Umbra Lui Ceaușescu

Frica și controlul erau stările predominante în România comunistă, iar Delia Budeanu, venerată prezentatoare TV, ne oferă o privire asupra acestor vremuri tumultoase printr-un interviu emoționant. La 62 de ani, Delia își rememorează cariera, mărturisind cum teama de represalii a umbrit constant activitatea sa profesională.

Delia își amintește cum, în timpul prezentărilor televizate, fiecare mișcare era însoțită de frica de a nu greși: “Nu am avut în mod particular acest sentiment pentru că el era general valabil. El era aerul pe care-l respiram. Noi respiram acel aer perfect controlat. Sistemul ne-a indus ideea că și dacă respirăm puțin altfel, se va ști. Puteți înțelege ce e aceea frica generalizată, teama ca stare? Da, mie mi-a fost foarte frică de ei. Mi-a trecut prin minte că aș putea spune atunci ceva, dar m-am gândit că nu ajung nici la gard și voi fi împușcată.”

Televiziunea Română era nucleul propagandei comuniste, iar Delia, alături de colegii săi, era considerată un simplu pion în acest aparat enorm. Nici identitățile lor nu erau evidențiate, numele lor lipsind de pe ecran, simbolizând lipsa importanței individuale în fața regimului. Totuși, în afara acestui mediu restrictiv, Delia și colegii săi redeveneau simpli cetățeni, cu identități și vieți proprii.

Delia era conștientă de necesitatea de a nu atrage atenția în mod negativ, mai ales în fața Elenei Ceaușescu, cunoscută pentru gelozia și sensibilitatea ei acută: “În momentul când ieșeam pe poarta instituției întâlneam simpatie. Și deveneam eu. O persoană cu o identitate, cu o biografie.”

Precauțiile ei se întindeau până la detalii cum ar fi aplicarea rujului, pe care uneori o evita pentru a nu părea prea atrăgătoare, prevenind orice posibilă reacție negativă din partea soției dictatorului. Această atitudine reflecta frica constantă de a nu stârni invidia sau mânia celor aflați la putere.

Delia Budeanu își împărtășește aceste experiențe profunde și îngrijorătoare în cartea sa autobiografică “Live”, publicată în 2008, unde oferă detalii despre provocările și restricțiile unei vieți sub un regim atât de controlat și politicizat. În ciuda tuturor presiunilor, ea a rămas un simbol al curajului și rezistenței în fața adversității, inspirând generații de români care au trăit sub același regim opresiv.

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts