Showbiz

Chef Cătălin Scărlătescu: Povești de Viață și Bucătărie

Chef Cătălin Scărlătescu: Povești de Viață și Bucătărie

Cătălin Scărlătescu este un nume bine cunoscut în lumea culinară românească, admirat nu doar pentru măiestria sa în bucătărie, ci și pentru deschiderea și sinceritatea cu care își împărtășește experiențele personale. Un aspect mai puțin cunoscut publicului larg este legat de etnia sa, o curiozitate pentru mulți, având în vedere că s-a născut în Constanța, un oraș cu o comunitate semnificativă de origine machedonească. Contrar așteptărilor, Scărlătescu nu se identifică ca fiind parte din această etnie; el este, prin tradiție și rădăcini, român.

Originea sa din Constanța, însă, nu este singurul element definitoriu. Scărlătescu își aduce aminte cu drag de zilele petrecute în bucătăria bunicii, care a fost pentru el nu doar o sursă de inspirație, ci și prima lui mentoră în arta culinară. „Bunica mi-a arătat în copilărie ce înseamnă mâncarea cu gust și toate preparatele ei mi-au rămas în suflet. Țin minte că gătea la începutul săptămânii mâncare de cartofi și fasole scăzută, care sâmbăta se transforma în fasole bătută. La desert aveam faimoasa prăjitură cu bulion, preferata mea. Nu avea mult timp sau multe ingrediente la dispoziție, dar reușea să ne pună pe masă rețetele ei de suflet, rețete pe care le-am dus mai departe cu mine până în ziua de azi.”, împărtășește el.

În afara legăturii emoționale cu bucătăria, Scărlătescu recunoaște că perspectiva financiară a acestei profesii l-a atras și mai mult. Observând succesul și stilul de viață al celor din domeniu, s-a hotărât că vrea să urmeze acest drum. Experiența sa inițială în bucătărie, însă, nu a fost chiar ce se aștepta, fiind nevoit să își înceapă cariera din poziții umile, departe de arta culinară propriu-zisă. „Am văzut că cheful bucătar era cel care avea cea mai tare maşină, cea mai frumoasă casă, cei mai bine îmbrăcaţi copii şi mi-am zis că asta vreau să fiu şi eu. Cu puţin înainte să am 17 ani am făcut cunoştinţă cu ce avea să însemne un job în bucătărie. Dar primii 2-3 ani au fost departe de gătit, la vremea aceea, dacă îmi daţi voie, era altul. Erai obligat să treci prin toate departamentele din subsolul bucătăriei (manipulare marfă, curăţenie, curăţat legume etc.)”, reflectă el asupra începuturilor sale.

Pe lângă provocările profesionale, Scărlătescu s-a confruntat recent cu provocări și în sfera mediatică, alături de colegul său, Florin Dumitrescu, în urma unor declarații critice la adresa Antenei Group. Aceasta a dus la deschiderea unui al patrulea proces împotriva lor de către Antena 1, punându-le la încercare nu doar abilitățile culinare, ci și rezistența în fața provocărilor juridice. Florin Dumitrescu anticipa această situație, exprimându-și îngrijorarea și frustrarea față de limitările libertății de exprimare: „Nu ştiu cât o să mă coste chestia asta, poate încă un proces, dar cine ştie, că libertatea de exprimare se pare că e doar de o anumită tabără, nu o avem toţi. Şi în orice caz nu o avem toţi egală”.

Povestea lui Cătălin Scărlătescu este una plină de pasiune, dedicație și, nu în ultimul rând, provocări. Drumul de la bucătăria bunicii până la cele mai înalte trepte ale succesului în gastronomie nu a fost lipsit de obstacole, dar a fost parcurs cu mândrie și perseverență. Originea sa românească și valorile transmise din familie l-au modelat în omul și chef-ul pe care îl cunoaștem astăzi. Indiferent de procesele cu media sau provocările carierei, dragostea pentru bucătărie și dorința de a împărtăși acest dar rămân constante în viața lui Cătălin Scărlătescu.

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts