În lumina recentei decizii a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) legată de cazul Simonei Halep, Victor Ciutacu oferă o perspectivă incisivă, neabătându-se de la o critică aspră. Prezentatorul TV și comentatorul cunoscut pentru opinii directe nu vede în acest verdict o victorie pentru sportiva română, în ciuda reducerii semnificative a suspendării sale.
Victor Ciutacu nu își ascunde scepticismul: „Da, fac parte din România care nu a crezut că-i curată. Și nu cred nici acum”. Descriind decizia TAS ca pe o reducere de pedeapsă, nu ca pe o exonerație, Ciutacu subliniază că, în esență, nu se neagă fapta de dopaj, ci doar se moderează consecințele acesteia. În opinia sa, faptul că Simona Halep poate reveni pe teren mai devreme decât termenul inițial de suspendare nu schimbă realitatea acuzațiilor.
„Simonei Halep i-a fost REDUSA suspendarea pentru dopaj de la patru ani la noua luni de zile. Simona nu a fost exonerata de acuzatii, ci i-a fost redusa pedeapsa. E ca si cum la judecata de fond iti iei patru ani de puscarie cu executare, si dupa aceea, in apel, onorata instanta decide ca vei fi condamnat, dar la noua luni cu suspendare. Despre asta este vorba! Asta considera Tribunalul de Arbitraj Sportiv, nu consider eu!”
Prin postările sale pe rețelele sociale, Ciutacu critică dur reacția publicului și a mass-media, descriind-o ca o manifestare de „pupincurism vomitiv” și o solidarizare nedreaptă cu cea considerată de el a fi „trisorul”. El evidențiază discrepanța dintre percepția publică și realitatea juridică a situației, reiterând că reducerea pedepsei nu echivalează cu o achitare completă.
„In valul asta de entuziasm national, dominat de un pupincurism vomitiv si de solidarizare in masa cu trisorul, suntem vreo 3-4 care am indraznit sa scriem adevarul. Simona Halep NU a fost achitata, ci i-a fost redusa suspendarea. Pentru DOPAJ, nu pentru orice alta incalcare a vreunui regulament. Deci, FAPTA ramane, doar ca instanta de apel a considerat-o mai putin grava decat a facut-o cea de fond.”
Concluzia lui Ciutacu invită la o reflecție profundă asupra sistemului juridic în sport și modul în care societatea alege să îl interpreteze sau să reacționeze la hotărârile acestuia. Discursul său este un apel la discernământ și la o înțelegere corectă a faptelor, departe de emoțiile și loialitățile care pot orbi judecata publicului.