Religie

Înălțarea Domnului 2024: Tradiții și Obiceiuri pentru Sănătate și Bunăstare

Înălțarea Domnului 2024: Tradiții și Obiceiuri pentru Sănătate și Bunăstare

Înălțarea Domnului 2024: Ce trebuie să faci pentru sănătate și bunăstare

Prima sărbătoare cu cruce roșie din calendarul lunii iunie este Înălțarea Domnului, celebrată anul acesta pe 13 iunie. Data acestei sărbători este variabilă și depinde de Paști, fiind marcată la 40 de zile după aceasta. În 2024, Paștele a fost sărbătorit pe 5 mai, așa că Înălțarea Domnului pică pe 13 iunie. În alți ani, poate fi celebrată în alte luni.

Semnificația Înălțării Domnului pentru Ortodocși

Potrivit site-ului crestinortodox.ro, Înălțarea Domnului comemorează momentul în care Hristos, după ce i-a binecuvântat pe ucenicii săi, s-a înălțat la cer. Este important de reținut că această sărbătoare nu marchează sfârșitul prezenței lui Hristos pe Pământ, ci continuarea activității sale prin Duhul Sfânt.

Tradiții și Obiceiuri de Înălțarea Domnului

Înălțarea Domnului este marcată de numeroase tradiții și obiceiuri, menite să aducă sănătate și prosperitate:

  • Frunze de nuc la brâu: Oamenii poartă frunze de nuc la brâu, simbolizând asemănarea cu Iisus la momentul Înălțării.
  • Ritualuri pentru animale: Vitele sunt bătute cu leuștean pentru a se îngrășa, iar păr din cozile lor este îngropat într-un furnicar, spunându-se: „Să dea Dumnezeu să avem atâția miei și viței câte furnici sunt în acest furnicar!”
  • Interdicții: De Ispas, nu se dau foc și sare din casă pentru a evita ghinionul și lipsa smântânii la vaci.
  • Culturi agricole: Se crede că semănăturile făcute după Ispas nu vor avea recoltă bună.
  • Oferirea de daruri: Femeile împart azime calde, ceapă verde și rachiu pentru sufletele morților, iar laptele dulce fiert cu păsat este dăruit împreună cu buchete de mături culese de pe câmp.
  • Vopsirea ouălor: La fel ca de Paști, credincioșii vopsesc ouă roșii și sărbătoresc în mod similar.

Alte Tradiții Populare

În tradiția populară, se crede că Ispas a fost martor la Înălțarea Domnului, fiind cunoscut ca un om vesel și binevoitor. De aceea, oamenii sunt încurajați să fie binedispuși, să evite conflictele și să fie generoși. Aceasta este considerată o modalitate de a aduce bucurie și prosperitate în familie și de a alunga ghinionul.

Obiceiuri pentru Bunăstarea Casei

  • Culesul florilor de alun: În anumite zone din Transilvania și Argeș, tinerii culeg flori de alun în ajunul sărbătorii. Aceste flori, păstrate alături de busuiocul sfințit la Bobotează, sunt considerate magice și aduc prosperitate și armonie în familie.
  • Împărțirea cănițelor cu păsat: Fiecare gospodină ar trebui să împartă cănițe cu lapte dulce în care s-a fiert păsat pentru bunăstarea casei.
  • Interdicția semănăturilor: După ziua de Ispas, nu se mai fac semănături, pentru că se crede că acestea nu vor da roade.

Salutul Tradițional

În această zi sfântă, oamenii se salută cu formulele „Hristos s-a înălțat!” și „Adevărat s-a înălțat!”

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts