Astăzi, 19 iunie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Apostol Iuda, unul dintre cei doisprezece Apostoli ai lui Hristos. Este o zi specială, în care creștinii sunt îndemnați să rostească rugăciuni către acest sfânt, recunoscut pentru ajutorul său miraculos acordat celor care au pierdut speranța și sunt copleșiți de disperare.
Tradiții și obiceiuri
Conform tradiției ortodoxe, în ziua prăznuirii Sfântului Apostol Iuda, este interzisă munca. Se spune că cei care ignoră această regulă riscă să atragă mânia sfântului, manifestată prin furtuni violente, grindină, tunete și fulgere.
În această zi, credincioșii organizează mese festive cu bucate alese. Pe masa de sărbătoare nu lipsesc vinul pelin și ceapa verde, simboluri tradiționale asociate cu această sărbătoare.
De asemenea, gospodarii care au fântâni respectă o superstiție veche: aceștia spală găleata cu care scot apa de mai multe ori, crezând că acest gest va preveni cutremurele și va întări legătura dintre pământ și lanțul fântânii.
Cine a fost Sfântul Apostol Iuda
Sfântul Apostol Iuda, unul dintre frații Mântuitorului, a fost fiul dreptului Iosif din prima căsătorie cu Salomeea. După ce Iosif a rămas văduv, Maica Domnului a fost încredințată în grija sa. Iuda a răspândit Evanghelia în diverse regiuni, inclusiv în Iudeea, Samaria, Galileea, Idumea, Siria, Arabia, Mesopotamia și Armenia. Ajuns în zona Muntelui Ararat, a fost capturat de păgâni, răstignit și ucis cu săgeți.
Rugăciune către Sfântul Apostol Iuda
În această zi, este recomandată rostirea următoarei rugăciuni către Sfântul Apostol Iuda, mai ales de către cei care se află în pragul disperării:
„O, Sfinte Iuda Tadeu, ruda Domnului nostru Iisus Hristos, apostol și martir glorios, strălucitor în virtuți și puternic în minuni, credincios și grabnic ajutător al celor ce te cinstesc și se încred în tine, privește cu ochi milostivi la cel ce astăzi aleargă la tine și cere mijlocirea ta.
Tu ai primit de la Dumnezeu darul de a ajuta în special pe cei care au pierdut aproape orice speranță și se află în pragul disperării. Privește deci la mine și vezi în ce strâmtorare mă aflu. Viața mea este una de suferință. Zilele mele sunt pline de durere și necaz, iar sufletul meu este o mare de amărăciune. Cărările mele sunt pline de suspine și lacrimi, iar grijile mistuitoare îmi macină toată puterea de viață.
Neliniștea, disperarea și lipsa de încredere în ajutorul de sus îmi copleșesc de multe ori sufletul, astfel încât mi se pare că mila dumnezeiască m-ar fi părăsit. Atunci sufletul meu se umple de întuneric, credința se clatină, inima mea slăbește și disperarea se furișează în suflet vrând să se facă stăpână peste mine. O, Sfinte Iuda Tadeu, tu nu mă poți lăsa în starea aceasta. La tine alerg, pe tine te rog, ajută-mă. Ascultă te rog, rugămintea mea! Nu mă voi îndepărta de tine până când nu mă vei asculta.
Grăbește-te și vino-mi te rog în ajutor și nu mă lăsa, ca încrederea mea în tine să fie rușinată. Fie ca prin mijlocirea ta să se preamărească și întru mine nesfârșita milostivire a lui Dumnezeu. Ascultă-mi rugăciunea mai ales în necazul meu cel mare pe care îl am acum și dă-mi grabnicul tău ajutor în (aici se mărturisește necazul).
Nu lăsa ca sufletul meu să rămână zdrobit de această lovitură a durerii și să cadă în disperare. Ascultă-mă o, Sfinte Iuda Tadeu, împlinește-mi rugămintea și eu îți voi fi recunoscător în toate zilele mele. Te voi cinsti ca pe cel mai de seamă ajutător al meu. Voi mulțumi lui Dumnezeu pentru mijlocirea ta și voi răspândi pe cât îmi va sta în putere cinstirea ta între oameni. Amin.”