Noutăți

Amenzi mari pentru turiștii care hrănesc urșii pe Transfăgărășan

Amenzi mari pentru turiștii care hrănesc urșii pe Transfăgărășan

Amenzi semnificative pentru cei care dau de mâncare urșilor pe Transfăgărășan

Autoritățile au decis să sancționeze drastic persoanele care se opresc pe Transfăgărășan pentru a hrăni urșii. Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a anunțat că echipe formate din jandarmi și polițiști vor impune amenzi atât pentru oprirea neregulamentară pe drumul național, cât și pentru alimentarea urșilor.

Această măsură vine în urma creșterii numărului de incidente în care statul a fost nevoit să plătească compensații de sute de mii de lei din cauza pagubelor produse de urși. Oamenii care se opresc să ofere hrană acestor animale atrag de fapt probleme, explică reprezentanții ANPM.

În acest an, au fost întocmite 68 de procese verbale în astfel de cazuri, iar amenzile au însumat peste 236.000 de lei.

Cât de mari sunt amenzile pentru oprirea și hrănirea urșilor pe Transfăgărășan?

Echipele mixte formate din Jandarmeria Română și Direcția Rutieră vor aplica două amenzi separate: una pentru hrănirea ilegală a urșilor și alta pentru oprirea într-un loc nepermis. Aceste sancțiuni vor fi aplicate în zona dintre accesul către traseul Valea lui Stan și Valea cu Pești.

„Cu siguranță, prezența echipelor de control va descuraja atât hrănirea ilegală a animalelor sălbatice, cât și oprirea autovehiculelor în locuri interzise, un obicei comun pentru turiști și șoferi care tranzitează zona,” a declarat președintele ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru.

Conform legii, hrănirea animalelor sălbatice reprezintă o contravenție și este sancționată cu amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei.

În plus, conform Codului Rutier, oprirea neregulamentară se pedepsește cu 2 sau 3 puncte amendă (290 – 435 lei) și 2 puncte de penalizare, iar staționarea ilegală cu 4 sau 5 puncte amendă (580 – 725 lei) și 3 puncte de penalizare.

De ce nu pot fi urșii relocați?

Urșii de pe Transfăgărășan nu pot fi mutați în alte locuri deoarece zona este foarte vizitată de oameni, iar încercările de a-i îndepărta nu au avut succes. Animalele se reîntorc constant în locurile în care au fost obișnuite să primească hrană, explică autoritățile.

Aceste măsuri stricte sunt menite să protejeze atât animalele, cât și oamenii, descurajând astfel obiceiul periculos de a hrăni urșii.

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts